Biden predstavio veliki gospodarski plan, ali uz puno kompromisa

Američki predsjednik Joe Biden najavio je u jučer veliki plan od 1.75 bilijuna dolara za socijalne programe i borbu protiv klimatskih promjena. Ipak plan koji će biti predložen Kongresu zapravo je kompromis jer ni nakon dugo pregovora Biden nije uspio dobiti podršku iz svoje Demokratske stranke za predlaganje mnogo šireg i skupljeg paketa, piše Axios.

Nakon što je predstavio plan Kongresu, zaputio se u Europu na sastanak G20 u Rimu i na klimatski sastanak COP26 u Glasgowu. Biden je Kongresu detaljno izložio plan kojeg je jedva uspio dogovoriti sa svojim Demokratima, i kazao je: “To je okvir plana koji će stvoriti milijune radnih mjesta, utjecati na rast gospodarstva te ulagati u našu naciju i naše ljude”. Prvotna ideja je bio gospodarski plan od skoro 3 bilijuna dolara.

Prvi paket uključuje dodatna sredstva za medicinsku skrb (Medicare), uspostavu univerzalnih predškolskih ustanova, financijsku pomoć siromašnim obiteljima s malom djecom te nova sredstva za brigu o starijima. Drugi dio paketa su 555 milijardi dolara za rješavanje klimatskih promjena. Nastao je sukob između tzv. centrista i progresivaca u Demokratskoj stranica. Progresivne struje su zahtijevale i plaćeni porodiljni dopust za roditelje te ovlast državnih tvrtki da pregovaraju s farmaceutskim tvrtkama o cijenama lijekova i medicinske opreme. Ipak, ove dvije ideje nisu “prošle” u Zastupničkom domu demokrata.

Iz predsjedničkog ureda su rekli da zbilja ne znaju hoće li proći ovaj prijedlog u Kongresu, a Biden je otvoreno rekao da će rezultatom glasanja: “biti određeno i moje predsjedništvo” jer se čini da je ovaj gospodarski plan nešto u što polaže najviše nade i najviše truda od početka mandata.

Novac za novi gospodarski paket bi trebao doći iz novih poreza za najbogatije pojedince i korporacije uz obećanje da obitelji koje zarađuju manje od 400 000$ godišnje neće imati veće poreze.

Komentari

komentar

You may also like