Biden prijeti Rusiji u slučaju da iskoristi taktičko nuklearno oružje u Ukrajini

Američki predsjednik Joe Biden upozorio je da će se Rusija suočiti s međunarodnim posljedicama ako upotrijebi kemijsko ili taktičko nuklearno oružje u Ukrajini u intervjuu za CBS.

Američkog čelnika upitali su što bi rekao ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu “ako razmišlja o uporabi kemijskog ili taktičkog nuklearnog oružja”. Biden mu je poručio: “Nemoj. Nemoj. Nemoj. Promijenit ćeš naličje ratovanja kao što se to nije dogodilo od Drugog svjetskog rata”. Na pitanje o reakciji SAD-a u tom slučaju, američki predsjednik je izjavio: “Mislite da bih vam rekao što bi točno bilo? Naravno, neću vam reći. Ali takav napad bi uzrokovao jake posljedice. Rusija bi postala izolirani odmetnik u svijetu više nego što je to ikada bila. Ovisno o opsegu onoga što bi napravili, takav će i biti naš odgovor”, rekao je Biden.

Prošlog mjeseca šef Odjela za neširenje i kontrolu naoružanja ruskog Ministarstva vanjskih poslova Aleksandar Trofimov odbacio je “apsolutno neutemeljene i neprihvatljive optužbe da Rusija navodno prijeti uporabom nuklearnog oružja, posebno u Ukrajini”. Nije isključio da se to radi “namjerno, kako bi se pojačala antiruska histerija”. Diplomat je ponovio da Rusija hipotetski dopušta sebi “upotrebu nuklearnog odgovora isključivo za odgovor na agresiju korištenjem oružja za masovno uništenje ili za odgovor na agresiju korištenjem konvencionalnog oružja ako je ugroženo postojanje same države Rusije”. Diplomat je dodao da “nijedan od tih hipotetskih scenarija nema nikakve veze s ukrajinskom situacijom”. Moskva smatra da “svih pet država s nuklearnim oružjem ostaju privržene postulatu o sprječavanju nuklearnog rata koji su potvrdile u zajedničkoj izjavi na najvišoj razini u siječnju”, prenosi ga TASS.

Komentari

komentar

You may also like