Biden produžio sankcije ruskim organizacijama zbog “stranog uplitanja” u američke izbore

Američki predsjednik Joe Biden produžio je za još godinu dana izvršnu uredbu koja predviđa jednostrane sankcije protiv stranih organizacija i pojedinaca optuženih za izbornu intervenciju u američke izbore, navodi se u priopćenju Bijele kuće.

Dokument je u nekoliko navrata u prošlosti služio kao osnova za izricanje sankcija organizacijama i pojedincima iz Rusije zbog navodnog miješanja u izbore. Moskva je snažno odbacila sve optužbe o pokušaju miješanja u izborni proces u SAD-u.

“Produžujem za još jednu godinu nacionalno izvanredno stanje proglašeno Izvršnom naredbom 13848  zbog prijetnje stranog uplitanja u izborni proces, kao i zbog potkopavanja povjerenja javnosti u izbore u Sjedinjenim Državama”, rekao je Biden u priopćenju koje je Bijela kuća objavila jučer na službenoj internetskoj stranici.

“Iako nema čvrstih dokaza o tome da je neka strana sila promijenila ishode na bilo kojim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama, strane su sile kroz povijest nastojale iskoristiti američki slobodni i otvoreni politički sustav”, rekao je američki predsjednik. Prema priopćenju, razvoj digitalnih tehnologija posljednjih godina “stvorio je značajne ranjivosti i povećao opseg i intenzitet prijetnje od stranih uplitanja”. „Sposobnost osoba koje se nalaze izvan SAD-a da se miješaju ili naruše povjerenje javnosti u izbore u Sjedinjenim Državama, uključujući i neovlaštenim pristupom izbornoj infrastrukturi ili prikrivenom distribucijom propagande i dezinformacija, nastavlja predstavljati neobičnu i izvanrednu prijetnju nacionalnoj sigurnosti i politici Sjedinjenih Država. Iz tog razloga nacionalna izvanredna situacija proglašena 12. rujna 2018. mora ostati na snazi ​​i nakon 12. rujna 2021. “, rekao je Biden.

Komentari

komentar
You may also like