Biden promiče LGBTQ u vladu

Gotovo 14 posto saveznih zaposlenika koje je imenovao američki predsjednik Joe Biden izjašnjavaju se kao lezbijke, homoseksualci, biseksualci, transrodni i queer (LGBTQ). O tome je govorio sam Biden, a njegove riječi na početku LGBTQ mjeseca ponosa prenosi Reuters.

Demokrat Joe Biden pozvao je američki Kongres da LGBTQ osobe zaštiti od diskriminacije donošenjem Zakona o ravnopravnosti.

Njegov prethodnik, republikanac Donald Trump, tijekom četiri godine boravka u Bijeloj kući službeno nije priznao Mjesec ponosa, podsjeća britanska agencija.

“Usprkos našem napretku, postoje mnoge države u kojima LGBTQ osobe još uvijek ne mogu računati na zaštitu temeljnih prava i dostojanstva u bolnicama, školama, javnim mjestima i drugdje”, izjavio je Biden.

“Nećemo se odmarati dok se konačno ne postigne potpuna jednakost za LGBTQ Amerikance i ne uvede zakon”, obećao je američki čelnik.

Podsjećamo kako je u američku administraciju u ožujku ušla prva transrodna osoba koja se tako javno izjašnjava (vidi poveznicu).





Radi se o Rachel Levin (naslovna foto) koja/koji je postala američka ministrica zdravstva, a prethodno je bila čelnica za zdravstvo u saveznoj državi Pennsylvaniji. Njeno imenovanje na saveznu dužnost odobrio je gornji dom Kongresa – Senat.

Treba podsjetiti i kako je Pentagon također uveo nova pravila koja se tiču transrodnih građana SAD-a koji se odlučuju za službu u američkoj vojsci. Njima se poništava politika prethodne Trumpove administracije, koja je zabranjivala većini transrodnih građana zemlje vojnu službu, nakon što je to ranije bila odobrila Obamina administracija. Nova su pravila usvojena u sklopu dekreta predsjednika Joea Bidena, potpisanog nedugo nakon njegove inauguracije.

Novi propisi omogućuju “pristup vojsci u neidentificiranom rodu pod uvjetom da su ispunjeni svi odgovarajući standardi”.





 

Komentari

komentar

You may also like