Biden razgovarao s Erdoganom i najavio mu priznanje genocida nad Armencima

Američki predsjednik Joe Biden je tijekom jučerašnjeg razgovora s turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom objavio svoju namjeru o priznanju genocida nad Armencima u Osmanskom carstvu početkom 1915. godine. 

O tome je u petak izvijestio američki Bloomberg, navodeći kako su svi Bidenovi prethodnici na čelu Bijele kuće pokušavali izbjeći službeno priznanje turskog  genocida kao temu.

Ovo je bio prvi telefonski razgovor između dvojice državnika otkako je Biden preuzeo dužnost američkog predsjednika, a od tada je razgovarao već s više od 50 čelnika svjetskih država, što samo ukazuje na činjenicu koliko se Biden i njegova administracije protive sadašnjoj turskoj politici i njenom čelniku Erdoganu.

Tijekom telefonskog razgovora, Biden i Erdogan dogovorili su se sastati na summitu NATO-a u Bruxellesu kako bi razgovarali o nizu bilateralnih i regionalnih pitanja.

22. travnja, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je da će njegova zemlja nastaviti braniti svoj stav u odnosu na pitanje genocida nad Armencima, za koji je rekao da se radi o „kleveti“ koja se podržava iz političkih razloga.
Podsjećamo: istog dana je američki The Wall Street Journal, pozivajući se na izvore iz američke vlade, izvijestio kako američki predsjednik Joe Biden namjerava službeno priznati genocid nad Armencima u Osmanskom Carstvu. Pri tom je taj medij ipak ostavio određenu rezervu, napomenuvši kako konačna odluka o Bidenovom priznanju genocida ipak još nije donesena, i da se Biden može ograničiti na službenu izjavu (vidi poveznicu ispod teksta).

Krajem 19. i početkom 20. stoljeća Osmansko je carstvo progonilo armensko stanovništvo. Prema nizu povjesničara, 1915. godine ubijeno je preko 1,5 milijuna Armenaca. Činjenicu genocida prepoznaje više od 20 zemalja, Ankara odbacuje pojam “genocid”, tvrdeći da je tih godina bio bratoubilački rat i da je svaka strana sukoba pretrpjela velike gubitke.

Dan sjećanja na žrtve genocida nad Armencima u Armeniji svake se godine obilježava 24. travnja.

Odnosi SAD-a i Turske najlošiji od doba ciparske krize 1974.

 

 
 

Komentari

komentar

You may also like