Biden razmišlja o diplomatskom bojkotu zimskih Olimpijskih igara u Pekingu

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da razmišlja o diplomatskom bojkotu Zimskih olimpijskih igara u Pekingu u veljači sljedeće godine, u znaku prosvjeda protiv kršenja ljudskih prava u Kini, prenosi AFP.

“To je nešto o čemu razmišljamo”, rekao je novinarima. Diplomatski bojkot bi značio ne poslati vladine dužnosnike koji bi predstavljali Washington na natjecanjima, ali bi američki sportaši i dalje sudjelovali.

Više republikanskih tvrdolinijaša traži od Bidena da objavi potpuni bojkot SAD-a kako bi osudio represiju nad Ujgurima u Xinjiangu koju američka vlada kvalificira kao genocid. Ipak, brojni zastupnici s obje strane, i republikanske i demokratske, među kojima predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi i republikanski senator Mitt Romney, zalažu se za diplomatski bojkot.

Washington tradicionalno šalje velik broj visokih uglednika, često predvođenih aktualnim potpredsjednikom ili prvom damom, na prisustvanje olimpijskim događajima, uključujući ceremonije otvaranja i zatvaranja. Prva dama Jill Biden predvodila je američku delegacija na posljednjim ljetnim olimpijskim igrama u Tokiju. Xijeva vlada se nada da će Igre iskoristiti kako bi poboljšala reputaciju Kine na svjetskoj pozornici, a očekuje se da će ih pratiti milijuni gledatelja. Biden nema moć nametati američki potpuni bojkot OI i takva odluka je isključivo na američkom Olimpijskom odboru, koji je odbio prihvatiti tu ideju.

Komentari

komentar
You may also like