Biden razočaran Rusijom, Kinom i Saudijskom Arabijom

Američki predsjednik Joe Biden razočaran je stavom Rusije i Kine oko borbe s klimatskim promjenama, o čemu je govorio na medijskoj konferenciji nakon summita G20 održanog u talijanskom glavnom gradu Rimu.

“Razočaranje se odnosi na činjenicu da se Rusija, i ne samo Rusija nego i Kina de facto nisu uspjele pojaviti u pogledu bilo kakvih obveza za suočavanje s klimatskim promjenama.” Biden se nije zadržao samo na te dvije zemlje, već je svoje razočaranje onima koji „ne čine“ potrebno na ovom području usmjerio i na Saudijsku Arabiju.

Na Bidenove riječi danas je reagirao glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov, kazavši kako je Rusija aktivno sudjelovala u radu summita G20, na kojem, podsjetimo, nisu sudjelovali niti ruski niti kineski čelnici Vladimir Putin i Xi Jinping. Rusiju je na summitu fizički predstavljao ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, dok se sam Putin sudionicima istog obratio posredstvom video-veze.

Putin, navodno, nije putovao u Rim zbog složenog stanja s pandemijom koronavirusa u Rusiji (međutim, Lavrovu takvo stanje iz nekog razloga nije predstavljalo prepreku za dolazak). Također treba navesti kako Putin neće osobno nazočiti niti klimatskom summitu u Glasgowu, što je već jasan znak svojevrsnog „bojkota“ od strane ruskog šefa države.

Naime, nemali je broj ruskih analitičara koji govore kako Putin svojim nedolascima na spomenute međunarodne događaje ukazuje na činjenicu kako se tamo ionako niočemu ne može postići dogovor i da se radi o svojevrsnom gubljenju vremena i PR-u za Bidena i američke globalne planove. Stvarni problemi rješavat će se na puno užim susretima i puno dalje od svekolike pozornosti svjetske javnosti, smatra Putin prema mišljenju pojedinih ruskih analitičara.

Ali vratimo reakciji njegovog glasnogovornika Dmitrija Peskova na spomenuto Bidenovo razočarenje.
Glasnogovornik ruskog čelnika je s tim u svezi izjavio slijedeće: “Naravno, ne mogu govoriti o Kini ili Saudijskoj Arabiji, ali Rusija je bila vrlo, vrlo aktivna u radu G20.“ Kazao je kako je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov imao priliku kratko razgovarati s predsjednikom Bidenom na marginama summita i kako su nastavili raspravljati o ranije postignutom shvaćanju potrebe za “kontaktima na visokoj razini”.

“Slažemo se da su kontakti na najvišoj razini nužni i s gledišta naših bilateralnih odnosa i našeg dijaloga, koji se tiče šireg zemljopisa”, kazao je Peskov, dodavši kako će se kontakti s američkom stranom nastaviti (info: Interfax).

 

Komentari

komentar

You may also like