Biden: Ruski rat je ‘genocid’

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je da ruski rat u Ukrajini predstavlja “genocid“. Optužio je predsjednika Vladimira Putina da pokušava izbrisati ideju o postojanju ukrajinske nacionalnosti, izvještava AP.

“Da, nazvao sam to genocidom”, rekao je novinarima u Iowi u utorak malo prije nego što se ukrcao na Air Force One kako bi se vratio u Washington. “Postaje sve jasnije da Putin pokušava izbrisati ideju da se netko uopće naziva Ukrajincem.”

Na ranijem događaju u Iowi, govoreći o skokovima cijena energije kao posljedica rata, Biden je implicirao da misli da Putin provodi genocid nad Ukrajinom, ali nije iznio detalje. Ni on ni njegova administracija nisu najavili nove posljedice za Rusiju ili pomoć Ukrajini nakon Bidenove javne procjene.

Bidenovi komentari izazvali su pohvale od strane ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, koji potiče zapadne čelnike da koriste taj izraz za opisivanje ruske invazije na njegovu zemlju.

“Istinite riječi pravog vođe”, objavio je na Twitteru. “Nazvati stvari njihovim imenima je bitno da bismo se suprotstavili zlu. Zahvalni smo na dosadašnjoj pomoći SAD-a i hitno nam je potrebno još teškog naoružanja kako bismo spriječili daljnja ruska zvjerstva.”

Sjedinjene Američke Države jedne su od potpisnica Ugovora Ujedinjenih naroda koji genocid definira kao radnje poduzete s “namjerom da se uništi, u cijelosti ili djelomično, nacionalna, etnička, rasna ili vjerska skupina”.





Bivši američki čelnici često su izbjegavali službeno proglašavati krvave kampanje poput ruske u Ukrajini genocidom. Na taj su način, smatraju stručnjaci, izbjegavali pokretanje obveze koja prema međunarodnoj konvenciji zahtijeva od zemalja potpisnica da interveniraju nakon što se genocid službeno identificira. Ta se obveza smatrala razlogom odbijanja predsjednika Billa Clintona da genocidom proglasi, na primjer, ubojstvo 800.000 etničkih Tutsija 1994. od strane ruandskih Hutua, piše AP.

Biden je rekao da će odvjetnici odlučiti je li rusko ponašanje u skladu s međunarodnim standardom za genocid, ali dodao da “meni tako izgleda.”

“Doslovno izlazi sve više dokaza o užasnim stvarima koje su Rusi učinili u Ukrajini, a mi ćemo bilježiti sve više i više o razaranju i pustiti odvjetnicima da na međunarodnoj razini odluče hoće li se to kvalificirati genocidom”, rekao je.





Podsjećamo, prošlog je tjedna Biden kazao da ne vjeruje da su ruske akcije bile genocid, već da samo predstavljaju “ratne zločine.”

Tijekom putovanja Europom prošlog mjeseca, Biden se suočio s kontroverzama zbog izjave koja naizgled podržava promjenu režima u Moskvi, što bi predstavljalo dramatičan pomak prema izravnom sukobu s drugom nuklearno naoružanom zemljom. “Zaboga, ovaj čovjek ne može ostati na vlasti”, rekao je Biden.

Pojasnio je komentare nekoliko dana kasnije, rekavši: “Izrazio sam moralni bijes koji sam osjećao prema ovom čovjeku. Nisam sugerirao na promjenu političkog režima.”

Komentari

komentar

You may also like