Biden: SAD bi stao u odbranu Tajvana u slučaju napada Kine

Sjedinjene Američke Države stale bi u obranu Tajvana i obavezne su braniti otok, rekao je sinoć američki predsjednik Joe Biden, prenosi Reuters.

“Da, obavezni smo to učiniti”, odgovorio je Biden u gradskoj vijećnici na upit hoće li SAD stati u obranu Tajvana, koji se žali na sve jači vojni i politički pritisak Pekinga da se prihvati kineska vladavina nad otočnom državom.

Iako je Washington prema zakonu obavezan Tajvanu osigurati sredstva za obranu, dugo je slijedio politiku “strateške nejasnoće” o tome hoće li vojno intervenirati kako bi zaštitio Tajvan u slučaju kineskog napada. Glasnogovornik Bijele kuće rekao je da Biden u gradskoj vijećnici nije najavio promjenu u politici SAD-a, ali je odbio daljnje komentare na pitanje je li Biden pogriješio.

“Obrambeni odnos SAD-a i Tajvana u skladu je sa zakonom o odnosima s Tajvanom. Držat ćemo se svoje obaveze prema tom zakonu, nastavit ćemo podržavati samoobranu Tajvana i nastavit ćemo se protiviti bilo kojim jednostranim promjenama statusa quo”, rekao je glasnogovornik koji je bio nešto oprezniji od predsjednika.

Biden je rekao da se ljudi ne bi trebali brinuti za vojnu snagu ​​Washingtona jer “Kina, Rusija i ostatak svijeta znaju da smo najmoćnija vojska u povijesti svijeta”, istaknuo je.”Ono o čemu se morate brinuti jest hoće li se uključiti u aktivnosti koje bi ih dovele u poziciju u kojoj mogu napraviti ozbiljnu pogrešku”, rekao je Biden. “Ne želim hladni rat s Kinom. Samo želim da Kina shvati da se nećemo povući, da nećemo promijeniti bilo koje naše stavove”, dodao je.

Vojne napetosti između Tajvana i Kine najgore su u više od 40 godina, izjavio je ovaj mjesec tajvanski ministar obrane Chiu Kuo-cheng. Preleti kineskih zrakoplova blizu ili unutar tajvanske protuzračne zone su postali gotovo svakodnevna praksa.
Obraćajući se novinarima ranije u četvrtak, kineski ambasador pri Ujedinjenim narodima Zhang Jun rekao je da oni teže “mirnom ponovnom ujedinjenju” s Tajvanom i da samo odgovaraju na “separatističke pokušaje” tajvanske vladajuće Demokratske progresivne stranke. “Mi ne izazivamo probleme. Naprotiv, neke zemlje,posebno SAD, poduzimaju opasne akcije i usmjeravaju situaciju u Tajvanskom tjesnacu u opasnom smjeru”, rekao je. “Mislim da u ovom trenutku moramo pozvati Sjedinjene Američke Države da prestanu s takvom praksom. Uvlačenje Tajvana u rat definitivno nije u ničijem interesu. Ne vidim da će Sjedinjene Američke Države time išta dobiti”, zaključio je.

Komentari

komentar

You may also like