Biden: SAD mogu nastaviti borbe na Bliskom istoku

Washington će poduzeti daljnje mjere ako se prijetnje ili napadi na američke snage u Iraku i Siriji nastave, navedeno je u pismu američkog predsjednika Joea Bidena predsjednici Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi, objavljenom na službenoj stranici Bijele kuće 29. lipnja.

Biden je objasnio kako je 27. lipnja odobrio uporabu sile u pograničnim područjima Iraka i Sirije “za zadržavanje Irana i proiranskih oružanih skupina u izvođenju ili pružanju potpore daljnjim napadima na američke objekte i osoblje“.

Prema Bidenu, ove mjere poduzete su “u okviru ostvarivanja neotuđivog prava na samoobranu na temelju članka 51. Povelje UN-a“.

“Sjedinjene Države spremne su poduzeti daljnje mjere prema potrebi i prikladnosti kao odgovor na daljnje prijetnje ili napade”, navodi se u pismu američkog predsjednika.

Dana 28. lipnja američki državni tajnik Antony Blinken objavio je kako su Sjedinjene Države 27. lipnja pogodile skladišta oružja paravojnih skupina u Siriji i Iraku.

Istog je dana The New York Times izvijestio da su američki zračni napadi u noći na 28. lipnja bili usmjereni na dva cilja u Siriji i jedan u Iraku.





Jučer smo prenijeli vijest prema kojoj su se američke snage u Siriji 28. lipnja našle pod raketnim napadom, a napad je potvrdio i glasnogovornik koalicijskih snaga predvođenih SAD-om Wayne Marotto.

 

 





Komentari

komentar

You may also like