Biden: SAD moraju biti spremne na „strateške poteškoće“ iz Rusije i Kine

Prošli je tjedan ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio kako misli da Rusiji neće biti teže u odnosima sa SAD-om kada u Bijeloj kući vlast preuzme novoizabrani predsjednik Joe Biden. Je li Putin u pravu još je prerano za reći. Ali da Biden Rusiju smatra neugodnom prijetnjom u to nema sumnje, što potvrđuju i njegove riječi nakon sastanka sa stručnjacima iz sfere nacionalne sigurnosti.

Joe Biden tako kaže da Sjedinjene Države moraju prilagoditi svoje obrambene prioritete trenutnoj situaciji u pozadini rastućih “strateških složenosti” koje predstavljaju Rusija i Kina.

“Razgovarali smo o raznim strateškim poteškoćama s kojima ćemo se suočiti iz Rusije i Kine, i reformama koje moramo provesti kako bismo odgovorili na te izazove i bili u najjačem mogućem položaju”, izjavio je Joe Biden.

Prema njegovim riječima, reforme podrazumijevaju “ažuriranje prioriteta u sferi obrane kako bi se bolje oduprli budućoj agresiji”.

“Umjesto da ulažemo previše u modernizaciju naslijeđenih sustava, moramo inovirati i preispitati rastuće prijetnje u novim područjima poput cyber prostora”, rekao je Biden.

Biden je ranije govorio o planovima za „multilateralni pristup“ prema Rusiji, Kini, Iranu i drugim zemljama, što obuhvaća suradnju u onim sferama koje su od zajedničkog interesa ali i zadržavanje oštre politike prema onim stvarima za koje Washington smatra da nisu u redu, poput agresivne vanjske politike, stanja ljudskih prava i td. Zapravo, isto tako je djelovao i još uvijek aktualni predsjednik Donald Trump prema američkim suparnicima pa u tom smislu ne bi trebalo biti previše razlike, osim po pitanju političke i diplomatske retorike za koju ovaj posljednji nije previše mario.
 

 

Komentari

komentar

You may also like