Biden: SAD spreman braniti Japan i nuklearnim oružjem

Američki predsjednik Joe Biden stigao je u Japan. U Hirošimi je razgovarao sa svojim japanskim domaćinom premijerom Fumiom Kishidom.

Kako navodi japansko ministarstvo vanjskih poslova, američki predsjednik uvjeravao je japanskog premijera u američku spremnost u obrani Japana svim sredstvima, uključujući i nuklearnim oružjem, sukladno sporazumu o međusobnoj suradnji i sigurnosti.

Oba čelnika visoko su ocijenila razgovore u okviru bilateralnih konzultacija o proširenom odvraćanju, koje se održavaju, između ostalog, u okviru sastanaka šefova vanjskih i obrambenih ministarstava u tzv. formatu “dva plus dva”.

Također su razgovarali o pojedinim pitanjima regionalne sigurnosti, i pri tom naglasili neprihvatljivost “bilo kojeg jednostranog pokušaja da se silom promijeni status quo u Indopacifičkoj regiji, poglavito u istočnoj Aziji”.

Iso su tako dogovorili suradnju “u rješavanju pitanja vezanih uz Kinu”, naglasivši važnost suradnje s tom zemljom „na zajedničkim izazovima”.

Naglasili su i važnost mira i stabilnosti u Tajvanskom tjesnacu i pozvali na mirno rješenje problema. Dvojica čelnika dogovorili su blisku suradnju u bilateralnim i trilateralnim formatima uz sudjelovanje Južne Koreje.





 

Komentari

komentar





You may also like