Biden šalje 800 milijuna dolara vojne pomoći Ukrajini i zabranjuje ruske brodove u američkim lukama

Američki predsjednik Joe Biden najavio je danas novi paket vojne pomoći Ukrajini vrijedan 800 milijuna dolara i uz 500 milijuna dolara za rad vlade u Kijevu te pojednostavljenje viznog režima za prihvat ukrajinskih izbjeglica, prenosi Reuters. Osim toga, novim američkim sankcijama zabranit će se ruskim brodovima uplovljavanje u američke luke, najavio je Biden.

Novi paket vojne pomoći obuhvaća “teško topničko oružje, desetke topova Howitzer, 144 000 komada streljiva i bespilotne letjelice”, navodi Bijela kuća. “U kritičnom smo razdoblju kada pripremaju teren za sljedeću fazu rata”, rekao je Biden komentirajući ruske planove.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici djeluju “što je brže moguće” kako bi nastavili dopremati Ukrajini “oružje koje treba njezinim snagama”, istaknuo je američki predsjednik. Joe Biden je rekao da će od američkog Kongresa zatražiti dodatna financijska sredstva kako bi mogao i dalje pružati vojnu pomoć Ukrajini. SAD, osim toga, kani izdvojiti još 500 milijuna dolara kako bi podupro rad ukrajinske vlade.

Što se tiče gospodarskih sankcija, svim brodovima povezanim s Rusijom bit će zabranjeno uplovljavanje u američke luke, rekao je Biden. Ako Kongres odobri ovaj paket pomoći, to će značiti da je SAD poslao gotovo 3.4 milijarde dolara pomoći Ukrajini od početka ruskog napada 24. veljače

Bidenova administracija je najavila i novi program pod nazivom “Ujedinjeni za Ukrajinu” koji će pojednostaviti proces za prihvat ukrajinskih izbjeglica u SAD-u. Američki predsjednik je usto ocijenio “spornom” tvrdnju da je Rusija zauzela Mariupolj koju je iznio njegov ruski kolega Vladimir Putin. “Još nema nikakva dokaza da je Mariupolj potpuno izgubljen”, istaknuo je Biden, dodajući da Putin “nikad neće uspjeti” okupirati Ukrajinu.

Komentari

komentar





You may also like