Biden se ispričao zbog povlačenja SAD-a iz Pariškog klimatskog sporazuma

Predsjednik Joe Biden ponovno se u petak ispričao svjetskim čelnicima zbog povlačenja SAD-a iz značajnog Pariškog sporazuma o klimi iz 2016., naglašavajući da je njegova administracija radila na ponovnom uspostavljanju američkog vodstva u borbi protiv globalnih pojava, prenosi Reuters.

“Odmah smo se ponovno pridružili Pariškom sporazumu. Sazvali smo velike klimatske samite i potvrdili predanost, ispričavam se što smo se uopće povukli iz sporazuma”, rekao je na UN-ovom klimatskom samitu koji se održava u egipatskom ljetovalištu Sharm el-Sheikh.

Bivši američki predsjednik Donald Trump započeo je proces napuštanja Pariškog sporazuma iz 2016. nedugo nakon što je preuzeo dužnost 2017., što je poništio Biden koji je samo nekoliko sati nakon što je preuzeo dužnost objavio da će se SAD vratiti paktu. Sporazum nastoji obuzdati globalne emisije ugljika kako bi se obuzdao tekući porast globalnih temperatura.

Biden je pohvalio napore svoje administracije da pojača inicijativu SAD-a da predvode klimatske promjene, rekavši da su “ostvarili napredak bez presedana kod kuće” tijekom gotovo dvije godine koliko je on na dužnosti. “Od mojih prvih dana na dužnosti, moja je administracija vodila s hrabrim planom rješavanja klimatske krize i povećanja energetske sigurnosti kod kuće i diljem svijeta”, rekao je na Konferenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama, poznatoj kao COP27. “Dokazujemo da je dobra klimatska politika dobra gospodarska politika”, dodao je, rekavši da će američka ulaganja u klimatsku politiku “promijeniti paradigmu za Sjedinjene Države i cijeli svijet”.

Klimatski summit COP27: Potapanje malih otočnih država, desalinizacija i nerazmjerno sudjelovanje





 

Komentari

komentar





You may also like