Biden spomenuo Mađarsku i Poljsku u kontekstu “uspona totalitarnih režima”, Budimpešta oštro odgovorila

Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden spomenuo je u intervju za ABC Mađarsku i Poljsku u kontekstu “uspona totalitarnih režima” na svijetu, na što je Budimpešta oštro odgovorila.

“Vidimo što se događa posvuda, od Bjelorusije do Poljske i Mađarske, i uspon totalitarnih režima na svijetu. Također, ovaj je predsjednik prigrlio sve lupeže ovoga svijeta”, kazao je Biden za ABC u četvrtak, komentiravši, prema njemu, neuspješnu Trumpovu vanjsku politiku.

Mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó odgovorio je videozapisom objavljenim na Facebooku.

Ustvrdio je da su Bidenovi navodi “potpuno netočni” te je dodao kako su obilježja politike Obamine administracije prema srednjoj Europi bile “konstantne prodike, optužbe i napadi”.

“Bilo bi sjajno kada bi nam Joe Biden rekao zašto je pritisnuo ukrajinsku vladu da smjeni tužitelja”, kazao je Szijjártó.





Biden je naime 2015. prijetio ukrajinskim vlastima da će zamrznuti američki zajam Ukrajini, ako ne otpuste tužitelja koji je istraživao energetsku tvrtku Burisma, u kojoj je Bidenov sin bio savjetnik.

Urednik časopisa American Conservative Rod Dreher usporedio je Bidenovu izjavu, s tvrdnjom koju je Jimmy Carter iznio u predsjedničkoj debati s republikanskim predsjednikom Geraldom Fordom 1976.

Carter je tada ustvrdio kako ne postoji sovjetska dominacija u zemljama istočne Europe.





“To su demokracije i članice NATO-a! Nevjerojatna uvreda tim zemljama koje imaju demokratski izabranu nacionalističku vlast”, napisao je Dreher.

Komentari

komentar

You may also like