Biden stiže u UK s porukom za Johnsona: Ne treba ugrožavati mir u Sjevernoj Irskoj

Danas je američki predsjednik Joe Biden sletio u UK gdje će nešto kasnije imati prvi sastanaka s engleskim premijerom Borisom Johnsonom. Nakon toga sastanka, Biden će imati još nekoliko važnih susreta: G7 sastanak u petak i subotu, NATO sastanak u ponedjeljak i sastanak s Putinom u srijedu.

Ipak, Jake Sullivan, savjetnik Bijele kuće za sigurnost, unaprijed je najavio koja će biti glavna tema sastanka Biden-Johnson. SAD žele da UK i EU prekinu “žustru raspravu” oko Brexita i granica sa Sjevernom Irskom. Boje se da će takva napeta i nerazriješena situacija ugroziti jedva ispregovarani mir i stabilnost u regiji.

“Predsjednik Biden je bio kristalno jasan oko uvjerenja da je Sporazum na Veliki petak temelj mirnog suživota u Sjevernoj Irskoj. Svaki korak ka destabilizaciji tog mira neće biti pozdravljen od strane SAD-a”- kazao je Sullivan. Sullivan nije direktno odgovorio smatra li vladu UK krivim za napetosti, prenosi BBC.

Naime, SAD su bile glavni posrednik pri potpisivanju Sporazuma na Veliki petak iz 1998. kojim je okončan period od 30 godina sukoba u kojem je 3600 ljudi izgubilo život.

Ranije ove godine, u Belfastu su, nakon dugo vremena, opet zabilježeni sukobi. Riječ je o tome da sporazumom Irska i Sjeverna Irska ne smiju imati kopnene granične prijelaze. S druge strane, Sjeverna Irska, za razliku od Irske, više nije dio EU nakon Brexita. Europska unija, pak, od UK traži stroge kontrole proizvoda (posebno hrane) i kompliciranu logistiku  za prijenos proizvoda preko graničnih prijelaza. Sve to je unijelo pomutnju i nemir, a društvo Sjeverne Irske se opet polariziralo na pro-britanski dio i irsko-katolički.

Valja spomenuti da je američki predsjednik više puta rekao kako se ponosi svojim irskim porijeklom.





 

 

Komentari

komentar





You may also like