Biden traži povećanje vojnog proračuna na 753 milijarde. Otpor tomu jak je unutar vlastite stranke

Američki predsjednik Joe Biden zatražio je vojni proračun od čak 753 milijarde dolara. To je porast od 1,7% u odnosu na prošlu godinu (741 milijarde) za vrijeme Trumpove administracije, izvještava Bloomberg. Ukoliko zahtjev iz Bidenovog ureda bude odobren, SAD će izdvajati čak 3.4% svog bruto nacionalnog dohotka za vojsku.

Dok većina članova republikanske stranke odobrava povećanje, zanimljivo je da su kritičari uglavnom iz redova Bidenove demokratske stranke, piše RT. Kritičari tvrde da je ekonomska kriza uzrokovana pandemijom pravo vrijeme za smanjiti vojni budžet, a ne ga povećavati. Zastupnica iz Demokratske stranke Pramila Jayapal tvrdi da SAD “već troši na obranu više nego 10 idućih država zajedno.“.

Ovakvo povećanje je donekle očekivan odgovor na jačanje ruske i pogotovo kineske vojne moći. Kako bi SAD zadržao vojnu nadmoć, moraju biti biti sposobne odgovoriti na kinesku prisutnost na  Pacifiku i Indijskom oceanu. Naime, Kina naglo jača svoju mornaricu. Izgradnja vojnih brodova i podmornica s velikom balističkom moći, velik je trošak i bit će jedan od glavnih fokusa američke obrane, piše DefenseNews. Sjetimo se da je i sam Biden obećavao da će vratiti geopolitičku i vojnu važnost SAD-a jačajući savezništva i stvarajući protutežu Kini i Rusiji. Ipak, povećanje budžeta Pentagona za mnoge kritičare nije logičan odgovor na nove geopolitičke odnose, već dokaz da “vojno-industrijski kompleks i dalje kontrolira obje korumpirane stranke”.

Komentari

komentar

You may also like