Biden u Kijevu: „SAD su izgradile koaliciju nacija od Atlantika do Pacifika kako bi pomogle Ukrajini“

“Dok se svijet priprema za obilježavanje godišnjice ruske brutalne invazije na Ukrajinu, ja sam danas u Kijevu kako bih se sastao s predsjednikom Zelenskim i ponovo potvrdio našu nepokolebljivu predanost demokraciji, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine”, kazao je Biden u izjavi koju je objavila Bijela kuća.

“Kada je Putin pokrenuo svoju invaziju prije gotovo godinu dana, mislio je da je Ukrajina slaba i da je Zapad podijeljen. Mislio je da bi nas mogao nadživjeti. Ali bio je duboko u krivu.“ – kazao je američki čelnik.

“Danas se u Kijevu sastajem s predsjednikom Zelenskim i njegovim timom radi proširene rasprave o našoj potpori Ukrajini. Najavit ću još jednu isporuku kritične opreme, uključujući topničko streljivo, protutenkovske sustave i radare za zračni nadzor, kako bih pomogao u zaštiti ukrajinskog naroda od zračnog bombardiranja. I podijelit ću (s vama) da ćemo kasnije ovog tjedna najaviti dodatne sankcije protiv elita i kompanija koje pokušavaju izbjeći ili popuniti ruski ratni stroj. Tijekom prošle godine, Sjedinjene Države izgradile su koaliciju nacija od Atlantika do Pacifika kako bi pomogle obrani Ukrajine vojnom, gospodarskom i humanitarnom potporom bez presedana, a ta će se potpora nastaviti.” – navodi se u priopćenju.

Biden je također naglasio da se “veseli putovanju u Poljsku kako bi se sastao s predsjednikom Andrzejom Dudom i čelnicima naših saveznika na istočnom krilu, te da bi kazao kako će Sjedinjene Države nastaviti ujedinjavati svijet u potpori narodu Ukrajine i u temeljne vrijednosti ljudskih prava iz Povelje UN-a“.

 

Komentari

komentar





You may also like