Biden u obraćanju naciji: Putin je pogriješio, bili smo spremni. Mislio je da bi nas mogao podijeliti ovdje kod kuće

Američki predsjednik Joe Biden je u utorak u svom prvom obraćanju o stanju nacije osudio ruskog predsjednika Vladimir Putina i rusku invaziju na Ukrajinu te najavio ekonomske mjere za borbu protiv inflacije.

Za rusku invaziju na Ukrajinu je rekao da nije bila ničim izazvana, a ruskog je predsjednika nazvao “diktatorom” kazavši da nije očekivao odgovor Zapada.

“Putinov rat je bio s predumišljajem i ničim izazvan. Odbio je napore u diplomaciji. Mislio je da Zapad i NATO neće odgovoriti. I mislio je da bi nas mogao podijeliti ovdje kod kuće”, reći će Biden. “Putin je pogriješio. Bili smo spremni.”

“Putin je sada izoliraniji nego ikad od ostatka svijeta jer su u borbi protiv autokracije demokracije na spoju”, kazao je Biden, najavljujući zabranu zračnog prostora Sjedinjenih Država ruskim zrakoplovima, kao što su to učinile i Europska unija i Kanada.

“Najavljujem da ćemo se pridružiti našim saveznicima u zatvaranju američkog zračnog prostora za sve ruske letove, dodatno izolirajući Rusiju i dodajući dodatni pritisak na njihovo gospodarstvo”, rekao je Biden, zaprijetivši i ruskim oligarsima da će im oduzeti “jahte, luksuzne stanove i avione”.

Osvrnuvši se na gospodarsku situaciju i na rastuću inflaciju, Biden je izjavio da želi borbu porasta troškova života za Amerikance učiniti prioritetom.





“Moj najveći prioritet je staviti cijene pod kontrolu”, rekao je, dodajući da će njegov plan smanjiti troškove i smanjiti deficit. Da bi to učinio, Biden posebno planira proizvoditi više proizvoda “u Americi” umjesto da bude “na milosti stranih lanaca opskrbe”.

“Imamo izbor. Mislim da imam bolju ideju za borbu protiv inflacije: smanjite svoje troškove, a ne plaće. Napravite više automobila i poluvodiča u Americi. Više infrastrukture i inovacija u Americi. Više poslova na kojima možete dobro zaraditi u Americi umjesto da se oslanjate na strane lance opskrbe, napravimo to u Americi”, kazao je Biden.

Dotakao se i porasta kriminala u SAD-u te istaknuo kako država treba pružati financijsku potporu američkoj policiji.





“Moramo se složiti da ne treba prestati financirati policiju”, rekao je američki predsjednik dodajući da financiranje snaga reda treba poslužiti da se održi “njihovo brojčano stanje i obuka koji su potrebni SAD-u kako bi zaštitile svoje zajednice i granice”.

Komentari

komentar

You may also like