Biden Ukrajini šalje financijsku pomoć iz sredstava Pentagona

Ukrajinski državni vrh krajnje je neugodno iznenađen prošlomjesečnim američko-njemačkim sporazumom kojim se omogućuje dovršetak plinovoda Sjeverni tok 2 i određuje nužnost kompenzacija Ukrajini zbog gubitaka koje će pretrpjeti zbog očekivanog smanjenja isporuka ruskog plina preko njenog teritorija. Njime se, također, utvrđuje i nužno uvođenje sankcija Rusiji ukoliko ova bude plin koristila kao sredstvo ucjene protiv Ukrajine.

 

Kijev je nezadovoljan spomenutim sporazumom ne samo što se godinama protivio izgradnji Sjevernog toka 2 skupa s SAD-om, Poljskom i baltičkim državama iz sastava bivšeg SSSR-a, već i zbog činjenice da se u potpisanom sporazumu ne daju nikakva čvrsta jamstva o navedenim kompenzacijama.

Zbog svega toga Washington se trudi smiriti Kijev i umanjiti njegove nastale probleme koji utječu na rejting popularnosti ukrajinskog državnog vrha. Među te mjere svakako se može ubrojiti i ova najnovija:

Američki predsjednik Joe Biden naložio je šefu State Departmenta da izdvoji 60 milijuna dolara iz fondova Pentagona za pomoć Ukrajini, priopćila je Bijela kuća.

Kako je navedeno u memorandumu koji je potpisao Biden, čiji je tekst proslijedila medijska služba Bijele kuće, sredstva će se prikupljati iz proračuna Pentagona.





Američki predsjednik naložio je preusmjeriti do 60 milijuna dolara za pomoć Ukrajini “iz sredstava Ministarstva obrane namijenjenih za obrambenu potrošnju i usluge, kao i za vojno obrazovanje i obuku”, navodi se u dokumentu.

 

 





Komentari

komentar

You may also like