Biden: vratit ću SAD u Svjetsku zdravstvenu organizaciju

Jučer je američki predsjednik Donald Trump službeno pokrenuo mehanizam izlaska Sjedinjenih Država iz člnastva u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji – WHO, zbog optužbi da je postala “produljena ruka” kineskih interesa i da je ignorirala epidemiju koronavirusa Covid-19 na teritoriju Kine. O tome je već izvijestio glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa. Pritom mu je kazao kako se zaustavljaju i američke godišnje uplate WHO-u u iznosu od 400 milijuna dolara. Odluka će na snagu stupiti 6. srpnja 2021. godine.

Naravno, nije trebalo dugo čekati da predstavnici Demokratske stranke osude ovaj Trumpov potez. To su još jučer učinili pojedini kongresmeni, a onaj, trenutačno najvažniji i najeksponiraniji od demokrata – bivši potpredsjednik SAD-a i sadašnji Trumpov protukandidat za mjesto predsjednika te zemlje Joe Biden, u četvrtak, 9. srpnja,  izjavio je kako će u slučaju svoje pobjede poništiti ovu Trumpovu odluku i vratiti SAD u članstvo Svjetske zdravstvene organizacije.

Štoviše, Biden je kazao kako će to biti i jedan od njegovih prvih koraka. „Amerikanci se nalaze u velikoj sigurnosti kada Amerika sudjeluje u učvršćenju globalne zdravstvene zaštite. Na moj prvi dan na dužnosti predsjednika ponovo ću se pridružiti WHO-u i uspostaviti naše vodstvo u svijetu“, napisao je samouvjereni Biden u svom twittu.

 

Komentari

komentar





You may also like