Biden za fijasko okrivljuje sve druge i tvrdi: “stojim čvrsto iza svoje odluke”

Američki predsjednik se obratio naciji i svijetu iz Bijele kuće. Imao je štošta za objasniti nakon što su svijet obišli jezivi prizori s kabulskog aerodroma koji ukazuju na dubok promašaj načina na koji je organizirano američko povlačenje. Osim toga, procjene Pentagona od prije samo nekoliko dana da bi Kabul mogao pasti za 90 dana, sugeriraju da su američke obavještajne službe, ali i cjelokupna vanjska politika potpuno promašile u shvaćanju stanja u državi gdje je američka vojska boravila 20 godina.

Biden je u obraćanju iz Bijele kuće bio kontradiktoran, a “prst je uperio” u sve druge. S jedne strane, čvrsto brani svoju odluku o povlačenju, a s druge strane tvrdi da je bio sputan odlukom Donalda Trumpa o povlačenju. Okrivljuje i afganistansku vladu i afganistansku vojsku za nedovoljno volje u obrani Afganistana.

Tvrdi da se “američki vojnici ne bi trebali boriti se i ginuti u ratu u kojem se Afganistanci sami ne žele boriti. “Ako se afganistanske snage ne žele braniti, nema šanse da bi još jedna ili više godina američkog angažmana urodila bilo kakvom razlikom”, prenosi AP. Tvrdi da iza odluke o povlačenju “stoji čvrsto”.

Afganistanski politički lideri digli su ruke i pobjegli iz zemlje, a vojska se odbila boriti, kazao je. Ipak, priznao je da je afganistanska vlada pala brže nego što su očekivali.
Otkrio je i da je afganistanski predsjednik Ašraf Gani odbio sudjelovati u pokušaju pronalaska diplomatskog rješenja. Prisjetimo se da je Gani pobjegao s helikopterom punim novaca.

Dodao je i da scene iz Kabula, gdje vlada kaos na aerodromu, izazivaju “grč u želucu”. Joe Biden je mislio na prekrcane avione i na ljude koji se drže za avion koji polijeće te padaju u smrt.

U narednima danima američka će vojska evakuirati tisuće američkih građana iz Afganistana, izjavio je Biden i najavio da će SAD nastaviti podržavati siguran izlazak iz zemlje svih njihovih domaćih saveznika. Talibanima je obećao brz i žestok odgovor napadnu li “njihove ljude”, prenosi Reuters.





Biden je istaknuo da je SAD afganistanskoj vladi dao sve što je trebala, no da je pogrešno slati još američkih snaga u Afganistan kad afganistanski politički čelnici ne mogu zajednički djelovati.

Komentari

komentar





You may also like