Biden zabranio predsjedniku Nikaragve i njegovoj vladi ulazak u SAD

Američki predsjednik Joe Biden zabranio je u utorak predsjedniku Nikaragve Danielu Ortegi, njegovoj supruzi i potpredsjednici Rosario Murillo te brojnim ministrima i dužnosnicima ulazak u SAD proglasom u obliku oštre optužnice protiv njihovih “napada” na demokraciju, prenosi AFP.

“Represija i zlouporaba od strane Ortegine vlade kao i onih koji ga podržavaju nalažu Sjedinjenim Državama da djeluju”, naveo je američki predsjednik u tekstu objavljenom nakon spornih izbora 7. studenoga na kojima je Ortega ostao na čelu zemlje.

“Odlučio sam da je u interesu Sjedinjenih Država da zabrani ulazak u Sjedinjene Države članovima nikaragvanske vlade, koju vodi Daniel Ortega, uključujući njegovu suprugu i potpredsjednicu Rosario Murillo i sve koji su povezani s podrivanjem demokratskih institucija zemlje”, dodao je.

Na vrlo dugom popisu nepoželjnih osoba su i neki zastupnici, članovi vlade, gradonačelnici i njihovi zamjenici optuženi da su “kršili ljudska prava i kažnjavali mirne prosvjednike”, kao i niz visokih dužnosnika službi sigurnosti, vladinih agencija, zatvorske uprave, pravosudnog sustava i ministarstva unutarnjih poslova. Suprugama i djeci sankcioniranih također je zabranjen ulazak na američki teritorij.

Američko ministarstvo financija već je u ponedjeljak najavilo financijske sankcije Uredu saveznog tužitelja Nikaragve i devetorici visokih dužnosnika zemlje “kao odgovor na lažne izbore koje su organizirali predsjednik Daniel Ortega i potpredsjednica Rosario Murillo”.

Na izborima 7. studenoga nije sudjelovala oporba jer su glavni protivnici predsjednika zatočeni. Predsjednik Biden je izbore koji su omogućili četvrti Ortegin mandat nazvao “komedijom”.





Ortega je ponovno izabran na četvrti uzastopni mandat nakon što je zatvorio političke suparnike i ugasio kritične medije. Ortega, bivši marksistički gerilski vođa, ismijao je kritiku iz Washingtona i nazvao ih “imperijalistima Yankee-jima” i optužio ih da pokušavaju potkopati izborni proces u Nikaragvi. Kuba, Venezuela i Rusija ponudile su Ortegi svoju podršku. Prethodne sankcije, zamrzavanje imovine i zabrane putovanja određenim nikaragvanskim dužnosnicima koje su uveli Biden i njegov prethodnik Donald Trump nisu uspjeli odvratiti Ortegu, a mnogi analitičari su skeptični hoće li nove mjere imati velik utjecaj.

Komentari

komentar





You may also like