Bidenov problem: i Putin dolazi na G20. Kako izbjeći susret s „ubojicom“?

I dok su prošlogodišnje (veljača) izjave američkog predsjednika Joe Bidena o ruskom kolegi Vladimiru Putinu kao „ubojici“ od strane potonjeg bile navodno zaboravljene i stavljene u kontekst emocija i uzavrelih strasti (neovisno o njima, u lipnju prošle godine održan je summit dvojice državnika u Ženevi, a u prosincu i siječnju ove godine održali su i virtualne sastanke), Bidenove izjave nakon ruske intervencije u Ukrajini o Putinu „ubojici“ i „ratnom zločincu“ definitivno su „porušile mostove“ za bilo kakav konstruktivan dijalog. Ne samo između dvojice vođa, već i na svim razinama vlasti odnosno ukupnim američko-ruskim odnosima.

Ratnička retorika između dviju zemalja prebacila se i na međunarodne institucije, prije svega UN i njegovo Vijeće sigurnosti, a razvidno je snažno nastojanje Washingtona da Rusiju izbaci iz što je moguće više međunarodnih organizacija – političkog, financijskog, sportskog i svakog drugog karaktera.

Jedna od takvih utjecajnih platformi međunarodnog karaktera iz koje su Sjedinjene Države željele izbaciti Rusiju je i format G20 najjačih ekonomija svijeta. Međutim, u zaštitu Rusije stale su neke druge bitne članice tog formata, poput Kine, Indije, Brazila i bogatih arapskih monarhija, kao i domaćina idućeg sastanka koji će se održati na jesen – Indonezije. I tu se sada stvorio problem, prije svega za Bidena osobno.

O tome najbolje svjedoči jučerašnja vijest američkog medija The Washington Post.

Pokušaji SAD-a da Rusiju predstave kao globalnog izopćenika suočili su se sa stvarnošću u kojoj nisu svi partneri Washingtona spremni okrenuti leđa Moskvi, što je za predsjednika Joea Bidena postala prava “glavobolja”, piše WP.

Još u ožujku ove godine američki je čelnik pozvao da se Rusija isključi iz G20 i da se predsjednik Vladimir Putin ne pojavi na gospodarskom summitu sredinom studenog u Indoneziji, koja predsjedava ovogodišnjim sastankom. Biden je dodao, da, ako se druge zemlje ne slažu s isključenjem Rusije onda treba barem pozvati Ukrajinu.





U petak je indonezijski predsjednik Joko Widodo potvrdio kako je pozvao Putina na summit te je također rekao da je uputio poziv ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom. Prema Widodu, Jakarta želi ujediniti G20 i suprotstaviti se rascjepu.

Putin je prihvatio poziv Indonezije da prisustvuje summitu G20, navodi WP. ZelenskI je zauzvrat potvrdio kako je dobio poziv, ali još nije potvrdio svoj dolazak. Osim toga, nejasno je hoće li ukrajinski čelnik, koji se već dva mjeseca praktički virtualno obraća svijetu, moći doći osobno.

Upravo se ovdje, primjećuje The Washington Post, Biden suočava s vrlo teškom dilemom. Treba li šef Bijele kuće sudjelovati na summitu sa svjetskim vođom kojeg je okarakterizirao kao ratnog zločinca? Ili bi Biden trebao poslati nekog drugog u Indoneziju da ga zamijeni? Ili će možda Sjedinjene Države u potpunosti bojkotirati summit, izgubivši jedan od glavnih međunarodnih gospodarskih događaja od Kine i Rusije.





Međutim, “gotovo je nezamislivo” da bi Biden odbio priliku sudjelovati na velikom međunarodnom gospodarskom summitu u Aziji. I to svakako ne u vrijeme kada učinci pandemije još uvijek opterećuju globalnu trgovinu, a inflacija je međunarodni fenomen koji bi mogao utjecati na američke izbore za Kongres u studenom 2022.

Američki medij vjeruje da Bijela kuća ima načina da osigura da Biden i Putin rijetko budu na istoj fotografiji i da, osim toga, nema potrebe za održavanjem bilateralnog sastanka. Međutim, nemojte zaboraviti da se na G20 stvara grupna fotografija čelnika, i da na summitu može biti i drugih “nezgodnih, neplaniranih sukoba “.

U travnju je američka ministrica financija Janet Yellen propustila neke od sastanaka ministara financija G20 i središnjih bankara na kojima su bili prisutni ruski dužnosnici. Novinari su pitali tajnicu za medije Bijele kuće Jen Psaki može li ovo biti pregled načina na koji će Biden pristupiti summitu u studenom.

Još je šest mjeseci. Ne možemo sada predvidjeti kako će to izgledati – odgovorila je Psaki.

Međutim, Widodoova odluka da pozove Putina, prema The Washington Postu, nije bila šok za Washington. Uostalom, G20 uključuje Kinu, Indiju, Saudijsku Arabiju i Južnu Afriku, koje su se u određenoj mjeri oduprle sankcijama koje su Sjedinjene Države uvele Rusiji zbog vojne invazije u Ukrajini. Osim toga, Bijela kuća se malo razveselila nakon zajedničke izjave u travnju visokih dužnosnika iz zemalja G7 – Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana i Velike Britanije, kojima se uobičajeno pridružila i Europska unija – u kojoj su pozvali da se Rusiju izbaci iz G20.

 

Komentari

komentar

You may also like