Bidenov rejting dramatično pao zbog Afganistana

Pobjeda talibana, kaotična evakuacija Amerikanaca i njihovih afganistanskih saveznika s međunarodne zračne luke u Kabulu pretvorili su se u ozbiljne političke probleme po američkog predsjednika Joea Bidena, o čemu svjedoči novo istraživanje javnog mišljenja, izvješćuje u srijedu, 25. kolovoza, “VoA”

Bidenova popularnost pala je na svega 41 posto, pokazuje zajedničko istraživanje USA Today i Sveučilišta Suffolk u Bostonu. Više od polovice, 55 posto, ispitanika reklo je kako ne odobrava rad Joea Bidena kao predsjednika. 62 posto je reklo kako ne odobrava njegove radnje povezane s povlačenjem američkih snaga iz Afganistana.

Oko 82% ispitanika izjavilo je kako im je pitanje Afganistana “vrlo” ili “donekle” važno.

Bidenov je rejting pao ispod 50 posto u nekoliko anketa prošlog tjedna – prvi put od stupanja na dužnost 20. siječnja 2021. godine. Zajedničko ispitivanje medija The Hill (službeno izdanje američkog Kongresa) i istraživanja HarrisX provedenog 20. i 21. kolovoza, objavljenog prošlog ponedjeljka, pokazalo je da je rejting demokratskog predsjednika bio 49 posto, što je pad od 6 postotnih bodova u odnosu na 55 posto, koji su bili s njim početkom mjeseca, navodi medij Eadaily.

“Danas se Bidenova ukupna ocjena pogoršala zbog zastrašujućih ocjena njegova rada oko Afganistana”, izjavio je za USA Today David Paleologos, direktor Centra za političke studije na Sveučilištu Suffolk. „Njegove ocjene o useljavanju (migranata u SAD) i o ekonomiji također su pale. Jedino što ga malo drži u igri su predsjednikove akcije u vezi s pandemijom Covid-19, gdje jedva dobiva 50 posto.”

Većina ispitanika u zajedničkom istraživanju USA Today/Suffolk University, 60 posto, reklo je da rat u Afganistanu nije vrijedan početka. Također, više od polovice, 53 posto, podržalo je povlačenje vojnika iz Afganistana, dok se 38% usprotivilo ovoj odluci, prenosi Eadaily.





Iako većina intervjuiranih vjeruje da je Biden loše izveo izlazak iz Afganistana, rijetki ga krive za to što je krenulo “nešto pošlo po zlu tijekom samog rata”. Među onima koji vjeruju da rat nije bio vrijedan početka, samo 7 posto navodi Bidena kao najodgovornijeg predsjednika. 15 posto imenovalo je Baracka Obamu kao takvog , koji je obećao prekinuti sudjelovanje SAD -a u afganistanskom ratu ali nije ispunio obećanje. Istodobno, gotovo dvije trećine, 62 posto, okrivilo  je predsjednika Georgea W. Busha mlađeg, koji je naredio invaziju na Afganistan u jesen 2001. godine.

Sada 73 posto Amerikanaca vjeruje da će Afganistan ponovno postati baza za teroriste koji žele napasti Sjedinjene Države. Razvoj diplomatskih odnosa s novim vladarima Afganistana uživa malu potporu, a 71% njih kaže da SAD ne bi trebale priznati talibane kao legitimnu vladu Afganistana, navodi Eadaily.

Komentari

komentar





You may also like