Bidenova administracija: Kina sankcijama Pompeu i drugima potiče podjele, to je “cinično”

Glasnogovornica Bidenovog Nacionalno sigurnosnog vijeća kritizirala je kineske sankcije protiv dužnosnika Trumpove administracije, poput Mikea Pompea i Stevea Bannona.

“Uvođenje tih sankcija na Dan inauguracije očito je pokušaj poticanja stranačkih podjela”, poručila je priopćenjem Emily Horne, navodi Reuters.

“Amerikanci iz obje stranke trebali bi kritizirati neproduktivan i ciničan potez. Predsjednik Biden raduje se radu s liderima u obje stranke kako bi pozicionirao Ameriku da nadmaši Kinu”, kazala je Horne.

Podsjetimo, novi državni tajnik Anthony Blinken rekao je na saslušanju pred Senatom da je Trumpova politika prema Kini u suštini bila ispravna.

Kina je uvele sankcije protiv 28 dužnosnika Trumpove administracije, među kojima je i Mike Pompeo, kojega je Peking nazvao “lažovom i varalicom”.

Podsjetimo, State Department je označio kinesku represiju nad Ujgurima kao genocid, a zbog te odluke je Kina oštro kritizirala Mikea Pompea.





“Kina je odučila sankcionirati 28 osoba koje su teško narušile kineski suverenitet”, navelo je priopćenjem kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

Sankcije su uvedene protiv Petera Navarra, velikog kritičara kineske ekonomske politike i manipulacije valutom, koji je služio kao Trumpov savjetnik za trgovinu. Također, sankcionirani su poznati “jastrebovi” po pitanju Kine poput Johna Boltona, jednog od Trumpovih savjetnika za nacionalnu sigurnost te protiv Stevea Bannona, jednog od glavnih ideologa oštrog smjera Trumpove administracije protiv Kine.

Robert O’Brien, posljednji Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost također je pod sankcijama, kao i ministar zdravstva Alex Azar.





Osobe protiv kojih je Peking uveo sankcije (i njihove obitelji) neće moći ući u Kinu, a tvrtke povezane s njima neće moći poslovati s kineskim tvrtkama.

 

Komentari

komentar

You may also like