Bidenova administracija pozvala Kijev da bude miran zbog sporazuma SAD-a i Njemačke o „Sjevernom toku 2“

Kako pišu pojedini utjecajni američki mediji danas bi se konačno trebao objaviti službeni sporazum Washingtona i Berlina o plinovodu Sjeverni tok 2 kojim će, zapravo, biti potvrđeno ono što se proteklih tjedana pa i mjeseci najavljivalo kao jedino  moguće: ovaj ruski projekt, kojim će se Njemačka i dio EU dodatno opskrbljivati ruskim plinom, ide dalje, bit će dovršen kako je i planirano i protiv njega se neće uvoditi američke sankcije.

Washingtonu je sada najvažnije „sačuvati obraz“ i objasniti domaćoj i svjetskoj, prije svega ukrajinskoj javnosti zašto se sve završilo na ovakav način usprkos snažnim obećanjima da se dovršetak i puštanje u rad ovog plinovoda nikada neće dozvoliti, usprkos američkim sankcijama protiv istog, najavama uvođenja novih i što sve ne. O tome najbolje svjedoči i slijedeća vijest:

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena pozvala je ukrajinske vlasti da “šute” o sporazumu s Njemačkom o izgradnji plinovoda Sjeverni tok 2. Kako izvješćuje medij Politico, američka vlada napustila je pokušaje zaustavljanja završetka gradnje Sjevernog toka 2 i neslužbeno pozvala ukrajinske partnere da se suzdrže od kritiziranja ove odluke.

Izvori u Bijeloj kući priznali su da su ukrajinska vlada “i dalje nezadovoljna situacijom”, ali i upozorili da bi javne izjave ukrajinskih političara protiv sporazuma s Njemačkom mogle “naštetiti odnosima Washingtona i Kijeva”.

Američka je strana također snažno savjetovala Kijevu da ne zagovara temu mogućih poteza prema Sjevernom toku 2 od strane američkog Kongresa. Izvori spomenutog medija rekli su kako Bidenova administracija zna da se, osim Ukrajine, američki saveznici u istočnoj Europi i značajan dio Kongresa protive završetku spomenutog ruskog plinovoda.

Podsjećamo: jučer smo izvijestili, prenoseći objave američkih medija, kako su Sjedinjene Države i Njemačka postigle dogovor o Sjevernom toku 2.





Prema najnovijim informacijama koje prenose ugledni mediji poput The Wall Street Journaal, dvije će strane svoj sporazum objaviti danas, 21. srpnja. U njemu će se naći i odredbe o mogućem sankcijskom kažnjavanju Rusije ako kroz energetiku bude željela kažnjavati Ukrajinu.

Rekli bismo – slaba utjeha za Kijev i niz članica EU s njenog istočnog krila.

Komentari

komentar





You may also like