Bidenova strategija: kako SAD zadržati na vrhu svijeta

Administracija američkog predsjednika Joe Bidena najavila je 4. ožujka, svoju novu strategiju čiji je cilj zadržati Sjedinjene Države “na vrhu svjetskog poretka” kako bi spriječila da ih najbliži konkurent, NR Kina, s njega ne potisne (info VoA).

Objavljeno izvješće ima 23 stranice, a radi se o Privremenim strateškim smjernicama nacionalne sigurnosti (konačna verzija bit će usvojena tijekom ove godine), čije smo pojedine dijelove ovih dana objavili na našem portalu (vidi poveznicu ispod teksta).

U dokumentu se posebna pozornost posvećuje Kini, koja je okarakterizirana kao “jedini konkurent s potencijalom kombiniranja svoje gospodarske, diplomatske, vojne i tehnološke moći kako bi predstavljala dugoročni izazov stabilnom i otvorenom međunarodnom sustavu”.

Strategija najavljuje redoslijed poteza koji će ojačati američku “trajnu prednost” na globalnoj razini i omogućiti joj “trijumf u strateškom nadmetanju s Kinom ili bilo kojom drugom zemljom“.

“Poduzet ćemo korake kako bismo smanjili ulogu nuklearnog oružja u našoj strategiji nacionalne sigurnosti, istovremeno osiguravajući da se zadrže naše strateške sposobnosti odvraćanja i da naše proširene obveze odvraćanja prema našim saveznicima budu snažne i vjerodostojne. …Vodit ćemo smislen dijalog s Rusijom i Kinom o cijelom nizu novih vojno-tehnoloških zbivanja koja utječu na stratešku stabilnost”, navodi se u dokumentu.

Dokument sadrži preporuke o tome kako Sjedinjene Države mogu zadržati i ojačati svoju vodeću ulogu u svijetu.

“Najučinkovitiji način da Amerika dugoročno pobijedi u utrci protiv asertivnije i autoritarnije Kine jest ulaganje u naše ljude, naše gospodarstvo i našu demokraciju. … Vraćanjem američke vjerodostojnosti i potvrđivanjem globalnoga vodstva usmjerenog na budućnost, osigurat ćemo da Amerika, a ne Kina, postavi međunarodnu agendu, radeći s drugima na oblikovanju novih globalnih normi i sporazuma koji unapređuju naše interese i odražavaju naše vrijednosti” – stoji u dokumentu.

“Jačanjem i zaštitom naše neusporedive mreže saveznika i partnera i mudrim ulaganjem u obranu, suzbiti ćemo i kinesku agresiju i suprotstaviti se prijetnjama našoj zajedničkoj sigurnosti, prosperitetu i demokratskom načinu života”, navodi se dalje.

Također se kaže kako će američka vojska fokus preusmjeriti s “nepotrebnih zastarjelih platformi i sustava naoružanja kako bi oslobodila resurse za ulaganje u napredne tehnologije“.

Podsjećamo: u srijedu, govoreći o ovoj temi, američki državni tajnik Anthony Blinken kazao je slijedeće: “Naš odnos s Kinom bit će konkurentan kad je to prikladno, partnerski kad je to moguće i neprijateljski kad je to potrebno. A s Kinom ćemo komunicirati s pozicije snage. “

Predstavnici ruskog Ministarstva vanjskih poslova na ponavljanje američkih teza o svojim saveznicima, i Rusima i Kinezima kao neprijateljima, ovih su dana izjavljivali kako je Rusija ta koja ima stvarne saveznike i partnere u svijetu. Ona s njima razgovara na načelu ravnopravnosti i uzajamne suradnje od obostrane koristi, dok su „američki saveznici to samo dok bespogovorno slušaju sve ono što im Washington kaže“ (Marija Zaharova, glasnogovornica ruskog MVP).

Očito nam s Bidenovom administracijom predstoje zanimljiva vremena, u kojima će se, ukoliko se nešto bitno ne promijeni, definitivno dodatno osnažiti a možda i formalizirati rusko-kinesko strateško partnerstvo i zajedničko globalno djelovanje Moskve i Pekinga u mnogim sferama. Ono je već ionako prisutno posljednjih godina – paralelno s jačanjem sankcijskih i političkih pritisaka Washingtona na te dvije zemlje.

SAD Rusiju i Kinu nazvale glavnim prijetnjama svojoj nacionalnoj sigurnosti

 

 

Komentari

komentar

You may also like