BiH: Bošnjačka oporba “nadomak preuzimanja vlasti”?

Bošnjačke i građanske stranke iz BiH, koje su do sada bile u oporbi, nadomak su preuzimanja vlasti i iz nje će izbaciti Stranku demokratske akcije (SDA), ustvrdio je u četvrtak jedan od oporbenih čelnika Elmedin Konaković, prenosi Hina.

Dan nakon što su predstavnici oporbenog bloka i HDZ BiH načelno usuglasili veći dio dokumenta o programskoj suradnji, Konaković je na društvenim mrežama objavio kako je sada sve jasno te da SDA više neće biti dio vlasti. “Nadomak smo velike pobjede i odlaska u dugotrajnu oporbu ovog kriminalnog režima”, napisao je čelnik stranke Narod i pravda (NiP) Konaković na Facebooku.

Predstavnici HDZ BiH i oporbe u srijedu su u Sarajevu razmatrali dokument koji sadrži “načela za uspostavu izvršne i zakonodavne vlasti u BiH” za predstojeće mandatno razdoblje. HDZ-ova Borjana Krišto nakon toga kazala je novinarima kako je dobar dio dokumenta usuglašen, s tim da je “ostao (nedovršen) dio na tehničkim razinama”. Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović ranije je kazao kako očekuje da će do kraja ovog tjedna taj dokument biti u cijelosti usuglašen s oporbom, a odmah nakon toga slijede konkretni koraci ka uspostavi vlasti.

Konačni dogovor o koaliranju u Federaciji BiH ipak će morati sačekati okončanje postupka uspostave entitetskog Doma naroda, jer je tamo važno tko će u klubu Bošnjaka imati 11 od 23 zastupnika pa time i mogućnost predlaganja predsjednika i dopredsjednika entiteta, a time i kontrolu nad izvršnom vlasti. Blok kojega čini osam oporbenih stranaka, predvođenih NiP-om, SDP-om i Našom strankom, za sada, kao i SDA, ima osiguranih deset zastupnika u bošnjačkom klubu, a iz županija treba delegirati još tri zastupnika. Utoliko još nije sigurno tko će imati kontrolnih 11 bošnjačkih glasova u tom domu.

I na razini države sve još otvoreno

Dragan Čović u subotu će u Mostaru o mogućem koaliranju na razini države razgovarati s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, čija je stranka osigurala stabilnu vladajuću većinu na entitetskoj razini, no još uvijek može ostati u oporbi na državnoj razini, u parlamentu BiH.





Oporba iz Federacije BiH radije bi u državnoj vlasti vidjela oporbu iz RS-a nego Dodika, no što će se na kraju dogoditi ovisi o tome koliko će njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) imati zastupnika u klubu Srba u Domu naroda parlamenta BiH. Te zastupnike delegira Narodna skupština RS, no Dodik tamo nema dovoljno zastupničkih ruku kako bi osigurao da iz njegove stranke budu izabrana četiri od pet srpskih zastupnika, što bi mu osiguralo kontrolni paket u Domu naroda. Za sada njegova stranka ima tri osigurana glasa srpskih predstavnika.

Taj dom ne odlučuje o izboru Vijeća ministara, no njegova je suglasnost potrebna za donošenje svih odluka i zakona u državnom parlamentu. Tvori ga po pet zastupnika iz svakog konstitutivnog naroda. Oporba će sigurno imati jednog zastupnika, a hoće li dobiti i drugoga pa time i mogućnost koaliranja na državnoj razini sada ovisi o pet zastupnika u parlamentu RS koji čine klub pod nazivom “Pokret za državu”, koji dvoji oko toga da li poduprijeti Dodikovog ili kandidata kojega bi predložila srpska oporba u RS-u.

SAD ponovo upozorio Dodika: Secesionizam nećemo tolerirati





Komentari

komentar

You may also like