BiH: Izetbegović se žali jer ga izbacuju iz vlasti, Dodik ga ponovo vrijeđa

Čelnik najveće bošnjačke stranke SDA Bakir Izetbegović ustvrdio je u petak kako njeno izbacivanje iz vlasti ne bi bila mudra odluka, jer ona i dalje pojedinačno ima najveću potporu biračkog tijela u BiH, prenosi Hina

Uoči potpisivanja dokumenta o programskoj suradnji između HDZ BiH i bloka bošnjačkih i građanskih stranaka, najavljenog za naredni tjedan, kojim bi se otvorio put uspostavi nove vlasti bez Stranke demokratske akcije (SDA) Izetbegović je novinarima u Sarajevu kazao kako to smatra pogrešnim pristupom ocijenivši da dokument neće donijeti stabilnost.

Izetbegović, kojega je u utrci za člana Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka teško porazio oporbeni kandidat Denis Bećirović, sada tvrdi kako blok od osam stranaka, koje su protekle četiri godine bile u oporbi i koje se pripremaju preuzeti vlast od SDA, zapravo popušta “pred željama nekih stranaca” te da u tom bloku nisu svjesni koliko će im zapravo biti teško iduće četiri godine. “Nikome ne bi preporučio da takvu stvar radi”, kazao je Izetbegović, ustvrdivši kako je uspostava vlasti još daleko od završene priče jer SDA ima pojedinačno najviše zastupnika na svim parlamentarnim razinama, kao i skupštinama županija unutar Federacije. Drugu priliku za sudjelovanje u vlasti vidi i u tome što još nisu okončani izbori zastupnika za domove naroda, i na razini Federacije i na razini države, te sugerira kako je moguće da SDA i u tim kombinacijama na kraju bude jača od bošnjačko-građanske osmorke. No priznaje kako je vlast u konačnici nemoguća bez HDZ-a, ali i Milorada Dodika.

Čelnik HDZ BiH Dragan Čović je ranije ovog tjedna kazao kako je njegova stranka odustala od partnerstva sa SDA jer je povjerenje između te dvije stranke nepovratno narušeno u protekle četiri godine te je potvrdio kako je za hrvatsku stranu kao novi partner prihvatljiva jedino dosadašnja oporbena “osmorka”, s čijim će predstavnikom 29. studenog potpisati dokument o programskoj suradnji.

Milorad Dodik očekuje kako će novi partner u vlasti na razini države biti njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), a Izetbegoviću je u petak uputio prijekor kako je “lažni antifašist”. “Nepodnošljivo je da potomci onih koji su bili pripadnici Handžar divizije, poput Bakira Izetbegovića, hrvatsko cvijeće kako su ih zvali, danas govore o ZAVNOBiH-u i antifašističkoj prošlosti svog naroda, a ja, čija su oba djeda bila u partizanskom pokretu, kao eto ne njegujem antifašističke vrijednosti”, kazao je u Dodik komentirajući prijepore oko obilježavanja 25. studenog kao Dana državnosti BiH, za što se zalaže i Izetbegović.

BiH slavi Dan državnosti, obilježava ga polovica države





Polaganjem vijenaca i cvijeća na spomen obilježja braniteljima BiH u ratu od 1992. do 1995. te partizanskim osloboditeljima u 2. svjetskom ratu u petak je u Bosni i Hercegovini obilježen 25. studenoga, Dan državnosti, iako taj praznik u polovici države, u Republici Srpskoj, i dalje ne priznaju kao zakonit.

Dan državnosti obilježava se na dan kada je 1943., na prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća BiH (ZAVNOBiH), posebnom rezolucijom BiH definirana kao federalna jedinica u sastavu nove Jugoslavije, čime je ujedno obnovljena njena državnost. U toj je rezoluciji navedeno i kako BiH “nije ni srpska, ni hrvatska ni muslimanska, nego i srpska, i muslimanska i hrvatska”, odnosno zemlja jednakopravnih naroda.

“Danas šaljemo poruke mira, tolerancije i zajedništva. Te su poruke danas potrebnije nego ikada”, kazao je u petak u Sarajevu nakon polaganja vijenaca član Predsjedništva BiH Denis Bećirović. On je zajedno sa Željkom Komšićem bio domaćin svečanog primanja u povodu Dana državnosti, na koje su došli gotovo svi predstavnici diplomatskog zbora uključujući zamjenicu američkog veleposlanika, ali i veleposlanika Rusije. Sadašnja predsjedateljica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović na primanju nije bila, nastavljajući tako praksu svih ranijih članova Predsjedništva BiH iz reda Srba koji ovaj praznik ne priznaju.





Američko je veleposlanstvo na svojim mrežnim stranicama građanima BiH uputilo posebnu čestitku u povodu Dana državnosti, nakon što je to ranije ovog tjedna osobno u pismu članovima Predsjedništva BiH učinio predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden. Veleposlanik Velike Britanije Julian Reilly na društvenim je mrežama objavio čestitku koju je članovima državnog vrha BiH uputio kralj Charles III.

Vlasti Republike Srpske predvođene Miloradom Dodikom uporno odbijaju priznati 25. studenoga kao Dan državnosti BiH, a u tom entitetu kao svoj praznik obilježavaju 21. studenog u znak podsjećanja na datum kada je 1995. parafiran Daytonski sporazum. Dodik je i uoči obilježavanja ovogodišnjeg Dana državnosti ustvrdio kako to nije zakoniti praznik, jer BiH od Daytona do danas nije donijela jedinstveni zakon o državnim praznicima. U dva entiteta istodobno se obilježavaju samo Nova godina i 1. svibnja, a niti o jednom drugom datumu do danas se nisu uspjeli dogovoriti. Dodik je čak i čestitku američkog predsjednika Bidena označio kao provokaciju. “Ne znam kojim imenom bih to nazvao ako se zna, a znaju i svi službenici američkog veleposlanstva, da 25. studenoga nije praznik BiH”, izjavio je Dodik.

Dan 25. studenoga bio je republički praznik u BiH unutar socijalističke Jugoslavije, a kao Dan državnosti preuzela ga je Republika BiH koja je proglašena 1992. godine. Daytonski je sporazum predvidio da današnja BiH kao sljednica te republike nastavlja provoditi sve njene zakone uključujući i zakon o državnim praznicima, sve dok se oni ne zamijene nekim novima pa se 25. studenog obilježava po tom načelu pravnog kontinuiteta.

BiH: Bošnjačka oporba “nadomak preuzimanja vlasti”?

Komentari

komentar

You may also like