Bijela kuća: Financijske sankcije Rusiji bit će teže nego 2014.

Od kada je Rusija počela raspoređivati svoje vojne snage u blizini granica s Ukrajinom, Bidenova administracija je u više navrata upozoravala da će svaka „daljnja agresija“ Moskve prema toj zemlji biti suočena s neviđenim sankcijama. Sada se čini da Bijela kuća daje neke konkretne naznake toga kako bi one mogle izgledati.

Dio njih bi se odnosio na zabranu izvoza visokotehnoloških proizvoda koji sadrže komponente ili softver američke proizvodnje, pa se u tom kontekstu spominje zabrana prodaje poluvodiča, konzola za kompjutorske igre i sl.

Danas je Bijela kuća objavila kako će financijske sankcije koja Sjedinjene Države namjeravaju nametnuti Rusiji u slučaju zaoštravanja stanja u Ukrajini biti teže nego one uvedene 2014. godine, nakon rasplamsavanja ukrajinskog sukoba i ruskog pripajanja Krima.

“Kada smo 2014. uveli sankcije, mnogo manje stroge od onih koje sada razmatramo, ograničenja rada stranog kapitala u Rusiji dovela su do njegovog rekordnog odljeva, deprecijacije  valute do 50 posto, a Središnja banka je bila primorana upotrijebiti 25% svojih rezervi za obranu rublje”, rekao je visoki dužnosnik američke administracije tijekom telefonske medijske konferencije.

Među mogućim koracima u pitanju je i nova kontrola izvoza, koja će se u srednjoročnom razdoblju ticati strategije predsjednika Vladimira Putina.

“Kontrola izvoza uskratit će Rusiji ono što Rusiji treba i što ne može jednostavno zamijeniti”, rekla je Bijela kuća, čije navode prenose RIA Novosti.





Istodobno, Washington je naglasio da bi utjecaj takve mjere na svjetsko tržište bio minimalan.

“Govorimo o oduzimanju Rusiji proizvoda koji su ključni za njezine vlastite visokotehnološke ambicije u područjima kao što su obrana, laseri, senzori, brodarstvo, umjetna inteligencija, robotika”, rekao je službenik Bidenove administracije.

Ujedno je rekao da bi u slučaju potrebe mjere mogle biti pojačane.





Washington je istaknuo da, usprkos mogućim razlikama između konkretnih odluka EU-a i SAD-a, teže zajedničkim ciljevima

“Jedinstveni smo u namjeri da stvorimo posljedice velikih razmjera za Rusiju, da zadamo trenutni snažan udarac,…da njezino gospodarstvo učinimo krhkijim i srežemo Putinovu želju da utječe na svjetsku scenu”, kazao je dužnosnik Bijele kuće.

Komentari

komentar

You may also like