Bijela kuća je blokirala prodaju izraelskog proturaketnog štita “Arrow 3” Njemačkoj

Njemačka najvjerojatnije neće nabaviti izraelski protubalistički sustav (ABM) “Arrow 3”. Barem ne tako skoro. Prema izraelskom mediju Israel Today, Bijela kuća je blokirala prodaju moćnog sustava Njemačkoj.

Iako je proturaketni obrambeni sustav razvijen u Izraelu, oko 80% financiranja sustava platili su američki porezni obveznici. “Arrow 3” zapravo je izraelsko-američki projekt između Israel Aerospace Industries i američkog Boeinga. Posljednjih mjeseci Berlin je više puta pokazao da želi nabaviti upravo ovaj sustav. Izrael je također bio voljan prihvatiti dogovor i opetovano je pokušavao uvjeriti Amerikance. Međutim, obje zemlje, Njemačka i Izrael, su odbijene. Israel Today tvrdi da su SAD više puta odbile nekoliko izraelskih zahtjeva za prodaju ABM sustava Njemačkoj.

Može postojati nekoliko razloga za američku blokadu, piše vojni portal Bulgarianmilitary. Jedan od najvjerojatnijih i mogućih razloga je što Washington želi dati prednost svom sustavu Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) proizvedenom u SAD-u od tvrtke Lockheed Martin Corp umjesto da da šansu izraelskom konkurentu. Ipak, THAAD nije namijenjen za presretanje interkontinentalnih raketa i ne leti ni približno toliko visoko.

No, Njemačka je napravila i jednu “grešku”. Njemački kancelar Olaf Scholz je u govoru spomenuo konkretno sustav “Arrow 3”, doduše suptilno, ali je ime ipak bilo izrečeno. To je donekle razljutilo Izraelce koji nemaju naviku spominjati kome prodaju oružje i o kakvom oružju je riječ. Scholz je tako “prekršio nepisano pravilo” Izraela. Prodaja bi ujedno bila i prvi izvoz ovog sustava izvan Izraela. Njemačka je kao opciju navodila ideju da sustav proširi na više zemalja zapadne Europe i da se umreže u određenu vrstu protunuklearnog štita. Naravno, želja iz Berlina direktna je posljedica nove njemačke vojne politike i posljedica ruskog napada na Ukrajinu.

Riječ je o sustavu koji može obarati i nuklearne interkontinentalne rakete u srednjem dijelu njihove putanje. Neprijateljsku raketu presreće navođena egzoatmosferska hipersonična protubalistička raketa. Međutim, ovaj sustav još nije zaista upotrebljen u borbi. Jedini pokazatelji su testovi i vježbe posljednjih godina. Bilo je propusta i u testovima koji su i službeno prijavljeni 2014. Sustav je samo jednom bio upotrijebljen u borbi i to 2017., godine kada da je i počela koristiti izraelska vojska. Prvotne objave iz izraelskog ministarstva su bile o tome da je sustav uspješno presreo sirijski projektil. No, riječ je o projektilu SA-5 (zemlja-zrak), pa nije najjasnije zašto se koristio ovaj sustav koji je namijenjen za presretanje većih raketa na većim visinama. Osim toga, arapski izvori tvrde da je oborena samo jedna raketa iz Sirije, dok je promašeno njih nekoliko koje su ipak same pale u pustinju.

Komentari

komentar
You may also like