Bijela kuća: Još nema dogovora o novom susretu Biden-Putin

Američki predsjednik Joe Biden tek treba pristati na vrijeme i mjesto novog kruga razgovora s ruskim kolegom Vladimirom Putnom, rekla je u četvrtak glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki, prenosi Reuters.

Psaki je  odbacila Putinove kritike da je SAD agresor u slučaju eskalacije na rusko-ukrajinskoj granici. “Činjenice jasno daju do znanja da je jedina agresija na granici između Rusije i Ukrajine vojno pregrupiranje Rusije i ratoborna retorika ruskog čelnika”, rekla je glasnogovornica.

Putin i Biden su početkom mjeseca razgovarali oko dva sata videovezom. Putin je tada zatražio pravno obvezujuća jamstva da se NATO neće širiti na istok i razmještati sustave za oružani napad u Rusiji susjednim državama, a Biden upozorio na sankcije Zapada ako se Moskva odluči za napad na Ukrajinu.

Kremlj je nakon tog virtualnog susreta objavio kako nije očekivao brzi napredak u odnosima između Washingtona i Moskve, no da su dvojica čelnika “pokazali volju” da nastave razgovore o osjetljivim pitanjima. Ruski predsjednik u četvrtak je u godišnjem obraćanju za medije ponovio da Zapad mora pružiti sigurnosna jamstva koje je Moskva zatražila te da će o tome ovisiti buduće akcije Rusije.

NATO je “prevario” Moskvu kroz pet krugova proširenja od završetka Hladnog rata, rekao je Putin, pa dodao da SAD sada svojim raketama stoji na pragu Rusije. Rusija želi izbjeći svaki sukob sa Zapadom jer to “nije izbor koji bi Moskva najradije odabrala”, naglasio je.

Komentari

komentar
You may also like