Bijela kuća podržala sankcije protiv Rusije i Irana ali ne i zakon

The Washington Post u utorak piše kako je američka administracija podržala uvođenje novih sankcija protiv Rusije i Irana, međutim kritiziala je zakon koji se na njih odnosi.

Bijela kuća je nezadovoljna što je zakonom predložena predaja odluka o vanjskopolitičkim pitanjima s američke administracije na članove Kongresa, izjavio je direktor za zakonodavstvo Bijele kuće Marc Short.

Short je izjavio kako je Bijela Kuća zabrinuta tim što zakon predlaže precedent delegiranja vanjske politike na 535 članova Kongresa, uz pojedine iznimke na temelju nacionalne sigurnosti, prema kojima predsjednik može unositi promjene u sankcijskom režimu polazeći iz vlastitog shvaćanja nacionalnih interesa. Do sada je to uvjek bio dio predsjedničkih uredbi (ukaza) o sankcijama, izjavio je Marc Short.

Prvotno je Senat zakonom predlagao da će novi paket proturuskih sankcija uključivati niz ograničenja protiv određenih fizičkih i pravnih osoba iz Ruske Federacije. Osim toga, tim se prijedlogom zakona američkom predsjedniku branilo ukidanje ili smanjivanje sankcija bez odobrenja zakonodavca. Nakon izučavanja tog prijedloga od strane nekolicine republikanaca, utvrđeno je kako zakonski prijedlog nije u skladu s američkim ustavom pa je ponovno vraćen u Senat gdje su izvršene tražene korekcije i izmjene u skladu s Ustavom SAD-a, a zakon upućen na glasovanje u donji (predstavnički) dom Kongresa.

Prijedlog zakona odnosi se na protumjere prema iranskoj destabilizirajućoj ulozi, a u sebe također uključuje i sankcije prema Rusiji. Zakon je 15. lipnja usvojio Senat s 98 glasova „za“ i 2 glasa „protiv“. On je također izazvao burne reakcije od strane europskih političara i poslovnih krugova, budući da se po prvi put sankcijske mjere proširuju i na europske tvrtke koje surađuju s ruskim energetskim sektorom kada su u pitanju projekti oko izvoza ruskih ugljikovodika u EU.

 





 

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like