Bijela kuća podržava pridruživanje Ukrajine NATO-u

SAD drže vrata NATO-a otvorenima za nove članice, uključujući Ukrajinu. 

Washington podržava želju Kijeva da se pridruži Sjevernoatlantskom savezu, potvrdila je novinarima zamjenica tajnika Bijele kuće Karin Jean-Pierre. Američki državni tajnik Antony Blinken jučer je o tome razgovarao u Kijevu s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, ministrom vanjskih poslova Dmytrom Kulebom i premijerom Denisom Shmyhalom.

Međutim, za Kijev postoji jedan uvjet.

Joe Biden vjeruje da bi vrata sjevernoatlantskog saveza trebala ostati otvorena za nove članice “kada ispune svoje obveze za pristupanje i doprinesu jačanju euroatlantske sigurnosti”, izjavila je Jean-Pierre.

U prosincu 2014. godine Verhovna Rada promijenila je dva zakona, napuštajući nesvrstani vojni status Ukrajine. U lipnju 2016. Kijev je pridruživanje NATO savezu nazvao ciljem ukrajinske vanjske politike. U veljači 2019. Ukrajina je promijenila Ustav kako bi učvrstila zacrtani smjer prema članstvu u EU i Sjevernoatlantskom savezu.

Nakon toga, Ukrajina je dobila status NATO partnera s proširenim mogućnostima i postala šesta država s takvim statusom.
Kijev je definitivno sretan dolaskom nove američke administracije na čelu s Joe Bidenom, koja je zamijenila prethodnu i Kijevu ne baš sklonu Trumpovu administraciju. Biden je, osim toga, bio potpredsjednik SAD-a i glavna osoba za provedbu američke politike prema Ukrajini u prijašnjoj Obaminoj administraciji, u vrijeme u kojemu je i provedena majdanska revolucija 2014. g.

“Ovaj posjet označava kraj ere Trumpove ravnodušnosti prema Ukrajini, a Sjedinjene Države aktivno se vraćaju na ukrajinsku agendu”, izjavio je Ruslan Bortnik, direktor ukrajinskog Instituta za politiku.

Prema Borniku, u Kijevu se razgovaralo o pitanjima protivljenja gradnji plinovoda Sjeverni tok 2 i stanju u Donbasu. U Kijevu se raspravljalo o pitanjima koja se mogu staviti na pregovarački stol početkom ljeta pred američkog i ruskog predsjednik Joea Bidena i Vladimira Putina (naravno, pod uvjetom da do njega i dođe). Zelenskiy je također zahvalio Washingtonu na uvedenim sankcijama protiv Rusije.

Zelenskiy je na sastanku s Blinkenom pokušao postići potpisivanje strateškog sporazuma o vojnoj suradnji ili obrambenom sporazumu sa Sjedinjenim Državama, sličnom onom kakve imaju s Japanom i Južnom Korejom. No, to se nije dogodilo: Victoria Nuland, pomoćnica američkog državnog tajnika za politička pitanja, koja je pratila Blinkena na putovanju u Ukrajinu, objasnila je da Kijev prvo mora postići standarde saveza, što znači nastavak reformi.

 

Komentari

komentar
You may also like