Bijela kuća potvrdila diplomatski bojkot zimskih OI u Peking zbog kršenja ljudskih prava

Američka vlada sinoć je potvrdila diplomatski bojkot zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022., prenosi BBC. O takvoj mogućnosti se nagađalo, a sada je taj scenarij i službeno potvrđen.

Navodeći zabrinutost zbog “nevjerojatnih kršenja ljudskih prava i zločina u Xinjiangu”, glasnogovornica Bijele kuće je najavila da neće slati vladine predstavnike. Naravno, izjava se odnosi na ujgurski genocid i kršenja ljudskih prava s kojima se manjinska i muslimanska ujgurska zajednica suočava u Kini.

Medijska tajnica Bijele kuće Jen Psaki rekla je novinarima da američka administracija neće pridonijeti “fanfarama” Olimpijskih igara. Niti jedno službena američko izaslanstvo neće prisustvovati igrama u veljači 2022., ali za razliku od potpunog bojkota Olimpijskih igara u Moskvi 1980. zbog sovjetske invazije na Afganistan, američkim sportašima je ipak dopušteno sudjelovati na OI. Američki predsjednik Joe Biden otkrio je prošlog mjeseca da razmišlja o diplomatskom bojkotu zimskih olimpijskih igara. Prošlog tjedna Litva je također objavila da neće slati službeno izaslanstvo u Peking i očekuje se da će se još više zemalja, uključujući Kanadu i Australiju, pridružiti diplomatskom bojkotu.

Ove je subote kineski glasnogovornik Lijian Zhao obećao je da će Kina poduzeti “odlučne protumjere” ako SAD odluče bojkotirati Olimpijske igre. Hu Xijin, glavni urednik Global Times-a, medija vezanog uz vrh partije, sugerirao je da Peking ionako ne bi poželio dobrodošlicu američkim dužnosnicima. Za vidjeti je koje “protumjere” će poduzeti Peking.

Komentari

komentar





You may also like