Bijela kuća: Rusija se priprema za aneksiju još ukrajinskog teritorija. Nove sankcije i oružje za Kijev

Američka administracija ne namjerava priznati priključenje Ruskoj Federaciji teritorija koje Washington smatra ukrajinskim, a američke vlasti će u takvom razvoju događaja biti spremne nametnuti nove sankcije protiv Moskve.

O tome je, 19. srpnja, na medijskoj konferenciji govorio koordinator za strateške komunikacije u Vijeću za nacionalnu sigurnost (NSC) Bijele kuće John Kirby.

Sjedinjene Države zaprijetile su novim sankcijama u slučaju ulaska dijelova Ukrajine u sastav Rusije, objavio je danas Radio Free Europe.

Rusija postavlja temelje za aneksiju još ukrajinskog teritorija i postavlja nelegitimne opunomoćene vođe u područjima zemlje pod svojom kontrolom, priopćila je Bijela kuća 19. srpnja.

John Kirby, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost (NSC), rekao je na brifingu za novinare u Bijeloj kući da Rusi planiraju organizirati “lažne referendume” u područjima koja su zauzeli, vjerojatno već u rujnu, te se pripremaju uspostaviti rublju kao zadanu valutu i prisiliti stanovnike da se prijave za rusko državljanstvo.

Rusija također pokušava preuzeti kontrolu nad tornjevima za emitiranje, kazao je Kirby, dodajući kako se te procjene temelje na američkim obavještajnim podacima.





“Rusija počinje izbacivati ​​verziju onoga što biste mogli nazvati priručnikom aneksije vrlo sličnu onoj koju smo vidjeli 2014.”, kada je izvršila invaziju i na kraju anektirala Krim, rekao je američki državni službenik.

Područja koja su ciljana za aneksiju uključuju Herson, Zaporožje i cijeli Donjeck i Lugansk, kazao je dalje.

Aneksija će biti „grubo kršenje Povelje UN-a i nećemo dozvoliti da prođe neosporeno ili nekažnjeno”, rekao je Kirby.





Dodao je kako “razotkriva” ruske planove “tako da svijet zna da je svaka navodna aneksija unaprijed smišljena, nezakonita i nelegitimna”.

Kirby je izjavio kako će Sjedinjene Države odgovoriti na akcije Rusije “brzo i oštro te u korak s našim saveznicima i partnerima”. Odgovor će uključivati ​​sankcije “marionetama i opunomoćenicima” koje je postavila Rusija, kazao je.

Osim toga, osvrnuo se i na vojnu pomoć Kijevu, kazavši da će u sljedećih nekoliko dana Sjedinjene Države objaviti novi paket oružja za Ukrajinu. Očekuje se da će pomoć uključiti više visokomobilnih topničkih raketnih sustava (HIMARS). Ukrajina je izjavila da su do sada isporučeni HIMARS-i bili ključno oružje u njezinoj borbi za odbijanje ruskih snaga, navodi se u tekstu RFE.

 

 

 

Komentari

komentar

You may also like