Bijela kuća: SAD donosi nove, “oštre” sankcije Rusiji

Ranije smo izvijestili da se predstavnici članica Europske unije u četvrtak u Bruxellesu nisu uspjeli usuglasiti oko uvođenja novih sankcija Rusiji. Nastavak razgovora najavljen je za petak, a ovakav razvoj događaja ugrožava mogućnost da novi paket sankcija bude spreman, kao što je najavljivano, na godišnjicu invazije Rusije na Ukrajinu. S druge strane, Bijela kuća je četvrtak objavila da će američki predsjednik Joe Biden u petak održati virtualni sastanak s čelnicima skupine G7 i ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim te objaviti nove, oštrije sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, prenosi AFP.

“Sjedinjene Američke Države će uvesti oštre sankcije glavnim sektorima koji (Vladimiru) Putinu donose prihode”, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre na tiskovnoj konferenciji.

Ukrajina će biti glavna tema virtualnog sastanka na vrhu zemalja G7 u petak. Francuskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Kanadi, Njemačkoj, Italiji, Japanu i SAD-u pridružit će se ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. “Čelnici će razgovarati o tome kako dalje pomagati Ukrajini”, istaknula je Jean-Pierre. No glasnogovornica nije rekla hoće li druge zemlje G7 pristati na nove američke sankcije.

Ove su sankcije posebno uperene protiv banaka i subjekata koji pomažu Moskvi da zaobiđe pakete sankcija uvedene nakon početka invazije na Ukrajinu 24. veljače 2022. SAD će sankcionirati banke i rusku vojnu industriju te “aktere u trećim zemljama koji žele zaobići naše sankcije”, dodala je. “Objavit ćemo i novu gospodarsku pomoć u energentima i vojnu kako bismo pomogli Ukrajincima da i ubuduće uspješno štite stanovnike od ruske agresije te kako bismo omogućili ukrajinskoj državi da osigura osnovne usluge poput struje i grijanja”, dodala je.

EU bez dogovora o novom krugu sankcija, razgovori se nastavljaju u petak





Komentari

komentar

You may also like