Bijela kuća: SAD ne forsira Ukrajinu na pregovore

Glavni glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Država John Kirby rekao je novinarima u petak tijekom brifinga za novinare da Washington ne vrši nikakav pritisak na Kijev da pregovara s Moskvom, prenosi Baha News.

“Nećemo razgovarati s Rusima o završetku rata bez sudjelovanja Ukrajine”, naglasio je Kirby. Objasnio je da je u ovom trenutku ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij “jasno dao do znanja” da nije spreman sjesti za pregovarački stol.  “Njega (Zelenskog) ne možemo kriviti za to”, istaknuo je Kirby, još jednom ponovivši da se “nikakva pitanja u vezi s Ukrajinom neće riješiti bez Ukrajine”.

Kirby je rekao da je na Zelenskom da odluči kada će i kako voditi pregovore s Rusijom te je istaknuo da ga nitko ne gura za pregovarački stol. Krajem rujna Putin je rekao da je Moskva još uvijek spremna uključiti se u pregovore s Kijevom i pozvao Ukrajinu da prekine sva neprijateljstva. Međutim, Zelenskij je rekao da je Kijev spreman na dijalog s Moskvom, ali samo ako drugi predsjednik dođe na vlast u Rusiji – zahtjev od kojeg je kasnije odustao. Ranije ovog mjeseca Zelenskij je iznio uvjete za mirovne pregovore s Rusijom, među ostalim zahtijevajući obnovu teritorijalnog integriteta Ukrajine, poštivanje Povelje UN-a, naknadu za svu štetu prouzročenu u sukobu i jamstva da se takav sukob neće ponoviti.

Kirby je poručio da svatko iz tima za nacionalnu sigurnost Bidenove administracije vjeruje da je diplomacija pravi način za okončanje ukrajinskog sukoba. “Svi u timu za nacionalnu sigurnost vjeruju da su, osim povlačenja (ruskog predsjednika Vladimira) Putina, pregovori i diplomacija “pravi način za to”, kazao je.

Sjeverna Koreja nastavlja ispaljivati rakete

Kirby je izjavio da raketa dugog dometa koju je lansirala Sjeverna Koreja i koja navodno može prijći Tihi ocean nije prijetila Sjedinjenim Državama. “Koliko god ovo lansiranje bilo zabrinjavajuće, ne smatramo ga prijetnjom domovini”, rekao je.





Međutim, Kirby je izrazio snažnu zabrinutost zbog Pjongjangovog porasta probnih lansiranja projektila kratkog i dugog dometa koji imaju potencijal nositi nuklearne bojeve glave. “Svaki put kad lansiraju, uče. To je zabrinjavajuće. Čak i ako je lansiranje neuspješno ili samo djelomično, oni još uvijek uče”, rekao je Kirby novinarima. “To je destabilizirajuće, ne samo za poluotok nego i za samu regiju”, dodao je.

Sjedinjene Države više puta su ponudile razgovore sa Sjevernom Korejom o njezinoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka bez preduvjeta, rekao je. Ipak, dodao je Kirby, Sjedinjene Države, kao i Južna Koreja i Japan “vrlo naporno rade kako bi bili sigurni da imamo odgovarajuće obrambene sposobnosti.

Japanski ministar: Ispaljena sjevernokorejska raketa može prijeći 15 000 km i dosegnuti kopno SAD





Komentari

komentar

You may also like