Bijela kuća: SAD zabrinute zbog provokativnih akcija Kine oko Tajvana

Sjedinjene Države izražavaju zabrinutost zbog provokativnih vojnih akcija Kine u tajvanskoj regiji, objavila je sinoć glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

“I dalje smo zabrinuti zbog provokativne vojne akcije Narodne Republike Kine u blizini Tajvana, koja destabilizira situaciju, stvara rizik pogrešnih procjena i potkopava mir i stabilnost u regiji”, kazala je Psaki i pozvala Peking da odustane od vojnih, diplomatskih i ekonomskih pritisaka na Tajvan.

“Duboko smo zainteresirani za mir i stabilnost u Tajvanskom tjesnacu. Zato ćemo nastaviti pomagati Tajvanu u održavanju dovoljnih sposobnosti samoobrane”, izjavila je dalje Psaki, dodavši kako je predanost SAD-a Tajvanu nepokolebljiva i pridonosi očuvanju mira i stabilnosti s obje strane Tajvanskog tjesnaca i u regiji i da će Washington nastaviti pratiti stanje.

S druge strane glasnogovornica kineskog Ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying izjavila je jučer kako Peking oštro prosvjeduje zbog izjave Washingtona o potpori sposobnosti Tajvana za samoobranu.

 

Komentari

komentar





You may also like