Bijela kuća: Svijet će tražiti od talibana da ispune obećanje o sigurnom prolazu

Bidenova administracija očekuje da će talibani nastaviti dopuštati siguran prolaz Amerikancima i drugima koji budu htjeli napustiti Afganistan nakon američkog vojnog povlačenja, rekao je visoki dužnosnik, prenosi Reuters.

“Talibani su formalno i neformalno govorili da će omogućiti siguran prolaz”, rekao je Jake Sullivan, savjetnik predsjednika Joea Bidena za nacionalnu sigurnost u intervjuu za CBS-TV. “I nakon 31. kolovoza pobrinut ćemo se za siguran prolaz svakog američkog državljanina i za bilo koji legalan odlazak stanovništva”, rekao je Sullivan. “I da, osigurat ćemo siguran prolaz onim Afganistancima koji su nam pomagali i nakon 31. kolovoza.”

Takav siguran prolaz sugerirao bi neki oblik stalne suradnje između Washingtona i talibana, koji sada opet kontroliraju državu kojom su upravljali od 1996. do 2001. godine, prije nego što su ih SAD srušile u znak odmazde zbog pružanja sigurnog utočišta militantima Al Kaide.

“Naš trenutni plan je ukinuti stalno veleposlanstvo u Afganistanu nakon 1. rujna”, rekao je Sullivan. Rekao je da se razmatraju dodatni napadi i “druge operacije” radi osvete za napad u četvrtak od strane ISIS-K koji je bio najsmrtonosniji napad na vojsku SAD-a u Afganistanu u ovom desetljeću. Sullivan je također rekao da SAD dužnosnici ne vjeruju da “relevantne terorističke skupine u Afganistanu” imaju dovoljno naprednu sposobnost logistike i planiranja za napade u inozemstvu.

Komentari

komentar





You may also like