Bijela kuća u razgovorima s predstavnicima Palestine o reformama

U daljnjem koraku ka jačanju bilateralnih odnosa, američki državni tajnik Antony Blinken u ponedjeljak je telefonski razgovarao s predsjednikom Mahmoudom Abbasom o potrebi reformi u Palestinskoj samoupravi, priopćilo je američkog Državno tajništvo.

Predsjednik SAD-a Joe Biden nastoji popraviti veze oslabljene nakon što je njegov prethodnik, predsjednik Donald Trump, smanjio pomoć Palestincima na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze, te zatvorio američki konzulat za Palestince u Jeruzalemu, piše Reuters.

Bidenova administracija tako je obnovila pomoć i obećala ponovno otvaranje konzulata bez obzira na izraelske prigovore, istovremeno pozivajući Abbasa (86) da promijeni nekoliko političkih odluka, uključujući i one koje se tiču prestanku isplata naknada Palestincima koji su zatočeni u izraelskim zatvorima, a koje se ujedno smatra nacionalnim herojima. Glasnogovornik Državnog tajništva State Departmenta Ned Price novinarima u ponedjeljak nije spomenuo naknade za zatvorenike, ali je rekao da su Blinken i Abbas razgovarali o “potrebi za reformom unutar Palestinske samouprave”. Njih dvojica su također razgovarali o “potrebi poboljšanja kvalitete života palestinskog naroda na opipljive načine”, rekao je Price.

Referirajući se na telefonski razgovor, Abbasov ured nije spomenuo raspravu o reformi unutar vlasti, koja ima ograničenu samoupravu na području Zapadne obale, koju je Izrael zauzeo u ratu 1967. godine. Abbas je rekao Blinkenu da Izrael mora “zaustaviti zlostavljanje zatvorenika i (…) zadržavanje poreza”. Naime, Izrael je 2018. počeo odbijati vrijednost naknada za zatvorenike od poreza koje prikuplja u ime Palestinske samouprave i prenosi joj ga mjesečno. Izrael i Sjedinjene Države smatraju da financijske naknade, koje se mjesečno distribuiraju zatvorenicima i obiteljima ubijenih Palestinaca potiču daljnje nasilje.

Komentari

komentar
You may also like