Bijela kuća za američko otvaranje južnog fronta u Siriji, Pentagon protiv

Američki medij Foreign Policy objavio je informaciju, pozivajući se na vlastite izvore upoznate s problematikom, kako pojedini visoki dužnosnici Bijele kuće zahtjevaju proširenje američkog vojnog djelovanja u Siriji, ali šef Pentagona tj. američki ministar obrane takvim se nastojanjima protivi.

Ezra Cohen-Watnick, direktor za obavještajne poslove u Vijeću za nacionalnu sigurnost (National Security Council) i Derek Harvey, savjetnik za Bliski istok tog Vijeća, žele da Sjedinjene Države započmu napad na jugu Sirije. Međutim, ministar obrane James Mattis taj je prijedlog nekoliko puta odbacio. Naime, Mattis, kao i nekoliko dužnosnika Bijele kuće i predstavnici vojnog zapovjedništva, takav prijedlog smatraju „riskantnim korakom“ koji SAD može dovesti u „opasni sukob s Iranom“, nakon čega može uslijediti napad na američke snage razmještene u Iraku i Siriji, navodi Foreign Policy.

Ministar obrane Mattis, zapovjednik Združenog stožera OS general Joseph Dunford i predstavnik američkog predsjednika u koaliciji protiv „Islamske države“ Brett McGurk, zalažu se za fokusiranost na izbacivanje džihadista „Islamske države“ iz njihovih uporišta, između ostalog i Rakke.

Prije nekoliko dana priopćeno je kako je američka vojska iz Jordana prebacila svoje mobilne raketne sustave HIMARS u bazu At-Tanf na sirijskom teritoriju, na tromeđi Sirije, Iraka i Jordana.Također podsjećamo kako su Amerikanci (koalicijski zrakoplovi) u posljednjih mjesec dana u toj zoni tri puta napali snage sirijske vojske i njima odane terenske postrojbe u kojima su bili i iranski vojni instruktori.

 

 
 

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like