Bijes u Slovačkoj nakon što je poduzetnik ponovno oslobođen optužbe za ubojstvo novinara

Slovački sud u petak je po drugi put oslobodio poduzetnika optuženog za organiziranje ubojstva istraživačkog novinara 2018., u slučaju koji je potresao zemlju i potaknuo masovne prosvjede protiv korupcije, piše Reuters.

Marian Kocner navodno je naredio ubojstva Jana Kuciaka (27) i njegove zaručnice Martine Kusnirove, zločin za koji su osuđene još četiri osobe, uključujući Kocnerovu suradnicu Alenu Zsuzsovu.

Šezdesetogodišnji Kocner se u više navrata izjasnio da nije kriv, a u završnim riječima na suđenju prošlog tjedna rekao je: “Nisam svetac, ali nisam ni ubojica.”

Novinari na suđenju izvijestili su da su obitelji žrtava napustile Specijalni kazneni sud u Pezinoku u znak protesta nakon što je sudac oslobodio Kocnera, u presudi koju je uživo prenosila internetska stranica www.dennikn.sk.

Sud je istu presudu donio 2020. godine, navodeći kao razlog nedostatak dokaza, ali je Vrhovni sud naložio ponovno suđenje. Na novu presudu ponovno se može uložiti žalba.

Smrt Kuciaka i Kusnirove izazvala je masovne prosvjede koji su prisilili dugogodišnjeg čelnika Roberta Fica da odstupi s mjesta premijera. Nova vlada obećala je da će voditi kampanju čišćenja korupcije. Međutim, koalicija koja je porazila Ficovu stranku Smer pala je nakon godina unutarnjih sukoba i Smer sada vodi u anketama uoči prijevremenih izbora 30. rujna.





Unajmljeni ubojica

Kuciaka i Kusnirovu ubio je u njihovoj kući pored Bratislave unajmljeni ubojica Miroslav Marcek, koji je 2020. osuđen na 23 godine zatvora. Te su godine osuđene još dvije osobe.

Zsuzsova, 48, proglašena je krivom za svoju ulogu u planiranju ubojstava, kao i za namjeravana ubojstva trojice tužitelja, te je u petak osuđena na 25 godina zatvora.





“Apsolutno ne razumijem ovo. Zsuzsova proglašena krivom, Kocner nevinim”, rekao je Kuciakov otac Jozef Kuciak u prijenosu uživo SME-a izvan suda.

“Sramota za naše pravosuđe”, dodala je Zlatica Kusnirova, majka ubijene Martine Kusnirove.

Kuciak je istraživao odnose između političara i privatnog poslovanja, uključujući talijansku mafiju. Prema dokazima izvedenim na suđenju, Kocner je verbalno prijetio Kuciaku, koji je istraživao njegovo poslovanje.

Slučaj na sudu u petak također je uključivao optužbe da je Kocner naredio ubojstva trojice tužitelja koja nisu izvršena. Kocner je 2020. osuđen na 19 godina zatvora u nepovezanom slučaju prijevare i služi tu kaznu.

Reporteri bez granica su presudu od petka nazvali “debaklom”. “Presuda ostavlja gorak okus”, stoji u priopćenju. “Puna pravda nije zadovoljena.”

 

Komentari

komentar

You may also like