Bill Gates o pojavi američkog cjepiva protiv Covida-19 na tržištu

Jučer smo pisali o jačanju interesa za na Zapadu osporavanim ruskim cjepivom Sputnik V protiv Covida-19 od strane sve većeg broja zemalja, uključno i Indije i Saudijske Arabije (vidi poveznicu ispod teksta), a sada ćemo se osvrnuti na američke planove vezane uz plasiranje vlastitog cjepiva na domaćem tržištu.

Milijarder i osnivač Microsofta Bill Gates izjavio je u intervjuu televiziji CNBC kako bi SAD mogle dobiti svoje cjepivo do kraja listopada, do kada bi mogla biti spremna i njegova primjena na ljudima. Međutim, kaže Gates, radi se samo o jednom cjepivu od niza koji se razrađuju, i to o onom od tvrtke Pfizer. Pri tom se nada, kako će, u slučaju potvrde učinkovitosti, do prosinca ove i do siječnja iduće godine dozvolu za primjenu u SAD-u dobiti još nekoliko cjepiva.

Gates također poziva na pravednost u dostavi cjepiva, kako među stanovnicima bogatih tako i zemalja u razvoju, jer, u suprotnom, to može dovesti do puno većeg broja umrlih od Covida-19.

CNBC podsjeća kako je u ožujku fond u vlasništvu Billa Gatesa i njegove supruga Melinde (Bill & Melinda Gates Foundation) izvijestio o suradnji s više farmaceutskih tvrtki na razradi cjepiva protiv koronavirusa, uključno i s tvrtkom Pfizer, čiji je dio dionica također u vlasništvu Bila Gatesa.

Naglašavamo, kako se i u slučajevima koji se ovdje spominju kao cjepiva koja bi se mogla primjenjivati do kraja listopada radi o izostanku tzv. treće faze kliničkog testiranja – na velikom broju ljudi. Protivnici američkog predsjednika Donalda Trumpa iz redova Demokratske stranke optužuju njegovu administraciju kako nastoji umjetno ubrzati završetak cjepiva prije američkih predsjedničkih izbora 3.studenog. Glavni američki epidemiolog Anthony Fauci također izražava skepsu u svezi moguće primjene cjepiva u studenom.

 





TOP VIJEST: Indija nabavlja rusko cjepivo protiv Covida-19!

 





 

 

Komentari

komentar

You may also like