Bitcoin pao 17% zbog izjave Elon Muska: Tesla zbog ekologije neće koristiti kriptovalutu

Drugi najbogatiji čovjek na svijetu, Elon Musk, uzdrmao je svijet kriptovaluta samo jednom objavom na Twitteru. Napisao je kako njegova tvrtka Tesla, najveći proizvođač električnih automobila, neće više prihvaćati Bitcoin kao način plaćanja. Kao razlog je naveo “zabrinutost oko upotrebe fosilnih goriva, većinom ugljena, pri “rudarenju” Bitcoina.”

“Kriptovaluta je dobra ideja na mnogo razina i vjerujemo da ima svijetlu budućnost, ali ne na štetu okoliša.” – napisao je. Najavio je kako će se vratiti na Bitcoin kada energija za “rudarenje” bude dolazila iz obnovljivih izvora. Nadodao je da su otvoreni prema drugim kriptovalutama koje zahtijevaju mnogo manje energije.

Nakon njegove objave, vrijednost najpoznatije kriptovalute je pala za 17%. U pitanju velika novčana vrijednost jer svi bitcoini zajedno koštaju više od bilijun dolara. Naime, broj bitcoina je od nastanka jednak: 21 milijun i taj broj je ograničen te ne moć rasti.

Ideja iza kriptovaluta je da su necentralizirane, univerzalne, nekontrolirane i digitalne. No, da bi bilo teško ući u trag tog novca i da bi bio zaštićen, potrebno je puno računanja, zadavanja i rješavanja računalnih “zagonetki”. Takvo kompleksno računanje je u podlozi svih bitcoin transakcija i naziva se “rudarenjem” (mining). Računala koja to učine brže i učinkovitije, nagrađena su novčano. I tu dolazimo do problema na koje Musk ukazuje: nastale su “tvornice” nekoliko desetaka ili stotina iznimno jakih računala čiji procesori zahtijevaju jako puno električne energije kao i energije za hlađenje stroja. Većina takvih tvornica nalazi se na teritoriju Kine i koriste električnu energiju koja dominantno dolazi iz izgaranja ugljena koji potom zagađuje atmosferu. Procjene govore da “rudarenje” bitcoina u svijetu troši više električne energije nego npr. Norveška, Argentina ili Nizozemska.

Inače, Elon Musk je vlasnik: Tesle, SpaceX koji de facto vodi američki svemirski program, projekta vezanog za jeftine solarne “crijepove”, transport super brzih vlakova ispod zemlje i Neuralink projekta za umjetnu inteligenciju. Njegove izjave, šale i prognoze prilično utječu na investicijska usmjerenja, a njegove kratke rečenice već su znale rušiti ili dizati cijene u milijardama.

Komentari

komentar
You may also like