Bitka za bitan granični prijelaz između Afganistana i Pakistana

Talibani su jučer objavili da su zauzeli granični prijelaz Spin Boldak-Chaman s Pakistanom u regiji Kandahar, prenosi AFP. To je samo jedan u nizu graničnih prijelaza koje su zauzeli talibani, a talibanske zastave se vijore uz granicu s Pakistanom, Iranom, Tadžikistanom i Turkmenistanom. Teško je provjeriti koliko talibani trenutno drže graničnih prijelaza jer ih zauzimaju naglo, nakon čega afganistanske snage sigurnosti odgovaraju protunapadom. Izvještavanja jedne i druge strane su uglavnom kontradiktorna u takvoj dinamičnoj smjeni kontrole.

No, Pakistan i Iran pomno motre što im se događa uz granicu. Iz iranske revolucionarne garde su najavili da neće dopuštati krijumčarenja i ilegalne aktivnosti preko granica. Iranski general Farhad Arianfar je javio kako “prate i najmanje pokrete blizu granice”, prenosi IRNA.

Pakistanska strana pomno motri što se događa s afganistanske strane u gradu Spin Boldak pored prijelaza. Jučer su prvo talibani objavili da su zauzeli granicu. Iako su iz Kabula opovrgli navode i rekli da bitke traju, granični službenici iz Pakistana su snimili i uočili bijele talibanske zastave na graničnom prijelazu, prenosi Reuters. Danas, nakon kontranapada afganistanskih snaga sigurnosti, opet tvrde da su povratili kontrolu nad graničnim prijelazom. Talibanski glasnogovornik Zabihullah Mujahid kazao je kako i dalje drže prijelaz te da su suprotni navodi “propaganda iz Kabula”, prenosi Reuters. Nakon što su talibani opovrgli te navode, iz Kabula su bili konkretniji. Tvrde da kontroliraju glavnu tržnicu pograničnog grada Spin Boldak, zgrade uprave i zgradu granične policije. Prema svemu sudeći, traju ozbiljne borbe za svaku zgradu.

Prijelaz Spin Boldak-Chaman je drugi najveći granični prijelaz između ove dvije zemlje. U prosjeku dnevno preko ovog prijelaza pređe 900 kamiona. Talibanska kontrola nad bitnim prijelazima, osim strateške i moralne pobjede, nosi i dodatni izvor prihoda od naplate carine.

Komentari

komentar





You may also like