Bitka za Kandahar, drugi najveći grad Afganistana

Osoblje indijskog konzulata u Kandaharu, njih 50, među posljednjim stranim diplomatima napustilo je drugi najveći grad Afganistana koji je sjedište istoimene regije.

“Zbog intenzivnih borbi pored grada Kandahar, indijsko osoblje je vraćeno doma na neodređeno vrijeme”- rekao je indijski glasnogovornik Arindam Bagchi, a prenosi AFP.

Rusija je već zatvorila konzulat u gradu Mazar-i-Sharif, a Kina je evakuirala 210 diplomata.

Talibani su jučer ušli u grad Kandahar i zauzeli sedmi policijski okrug, izvještava The Times of India. U borbi protiv položaja talibana oko grada sudjeluju i zračne snage afganistanske vlade, ali i specijalne postrojbe.

U Kandaharu živi oko 650 tisuća stanovnika, dominantno iz etničke skupine Paštunaca. Talibani su zauzeli ovaj grad 1994. i proglasili ga glavnim gradom. Američka vojska ga je osvojila 2001. nakon bombardiranja. Stoga je i danas bitan za talibanski identitet i položaj, a njegovo ponovno osvajanje bit će snažna poruka i moralno ohrabrenje.

Talibanska delegacija u Moskvi je u petak rekla kako drže 85% Afganistana. To je značajno više od njihove ranije objave da drže trećinu od oko 400 afganistanskih općina. SAD i Afganistanska vlada tvrde da talibani prenapuhuju svoje vojne uspjehe i da zauzimaju izolirane i strateški manje bitne lokacije. Iz SAD-a tvrde da talibani drže nešto više od sto općina. Informacije u različitim medijima variraju od 150 do 250 općina koje su zauzeli talibani. Stanje je teško točno potvrditi jer se mijenja iz dana u dan i vrlo je dinamično. Nema ni dovoljno nezavisnih izvjestitelja na terenu. Afganistanske snage sigurnosti organiziraju česte, uglavnom uspješne protunapade, dok talibani zauzimaju naglo i na prepad mjesta gdje obrana nije pripremljena.





Afganistanske snage sigurnosti planiraju povratiti kontrolu i nad nekoliko graničnih prijelaza. Prvi je na redu prijelaz s Iranom, Islam Qala, gdje prolazi važna tranzitna ruta. Indijski veleposlanik kazao je kako su talibani zauzeli 18 graničnih prijelaza uključujući i one s Iranom, Tadžikistanom i Uzbekistanom, prenosi ANI.

Komentari

komentar





You may also like