Bitka za Kijev: Ruske snage stigle do glavnog grada Ukrajine!

Stanovnici Kijeva se pripremaju za obranu, a ukrajinske vlasti tvrde da ruske trupe ulaze u sjeverne četvrti glavnog grada.

“Odlučio sam, u dogovoru sa zapovjednikom postrojbi Oružanih snaga Ukrajine… da uključim u Domoljubne postrojbe i ljude starije od 60 godina, koji su moralno i fizički spremni oduprijeti se i poraziti neprijatelja”, objavio je Reznikov, ministar obrane Ukrajine. Ministarstvo obrane pozvalo je mještane da se okupe i naprave molotovljeve koktele kako bi uzvratili. Internetom cirkulira nekoliko video zapisa koji prikazuju oklopna vozila koja voze praznim cestama kijevske četvrti Obolon. Kijev je također napadnut iz zraka, a stanovnici su se sklonili u podzemnu željeznicu. Moskva negira da je napala Kijev iz zraka. Ukrajinske snage srušile su most u sjevernom Kijevu kako bi usporili napredovanje ruskih snaga, prenosi BBC.

Pojavila se snimka obaranja aviona iznad Kijeva noćas. Ukrajina tvrdi da je u pitanju ruski avion, dok Moskva tvrdi da je u pitanju ukrajinski avion kojeg je ukrajinska protuzračna obrana slučajno oborila, prenosi TASS. Ruski ministar vanjskih poslova je rekao da ne napadaju, već da oslobađaju Ukrajinu. Također, Sergej Lavrov je pozvao Ukrajince da spuste oružje kako bi mogli dalje pregovarati, prenosi Interfax.

U tijeku je bitka i za drugi najveći grad Ukrajine Harkiv. Prijepodne su ukrajinske vlasti savjetovale civilima da nađu skloništa u tom gradu. Jučer popodne pojavila se snimka 15 uništenih ruskih oklopnih vozila (vjerojatno T-72) blizu grada Gluhov koji je i od Kijeva i Harkiva udaljen oko 150 km. Ministarstvo obrane Ukrajine je navelo da su tenkovi uništeni američkim protutenkovskim projektilima Javelin, ali prvotne informacije na društvenim mrežama su bile da su oklopna vozila uništena turskim dronovima Bayraktar TB2.

Ured UN-a za ljudska prava kaže da ima izvješća o najmanje 127 civilnih žrtava u Ukrajini, od kojih je 25 ljudi ubijeno, a 102 ozlijeđeno, zbog “granatiranja i zračnih napada”. Glasnogovornica kaže da je broj žrtava vjerojatno i veći. Iz Kijeva su sinoć oko ponoći naveli da je broj Ukrajinaca koji su izgubili živote 137, ali unutar tog broja je i vojno osoblje.

Komentari

komentar





You may also like