Bitka za Njemačku! SPD povećava prednost, problemi za CDU i Zelene

Njemačka Socijaldemokratska stranka (SPD) nastavlja povećavati prednost u odnosu na najozbiljnije konkurente – konzervativni blok stranaka CDU/CSU i Zelene, manje od mjesec dana od održavanja parlamentarnih izbora za njemački Bundestag, gdje će se onda i odlučivati o novom kancelaru/kancelarki s obzirom da se trenutačna kancelarka Angela Merkel odbila ponovo kandidirati za tu dužnost. 

Prema rezultatima istraživanja javnog mišljenja Institut YouGov objavljenih 27. kolovoza, navodi se kako bi, da se izbori održavaju u nedjelju (sutra), 24% ispitanika glasovalo za SPD, dok bi rezultat CDU/CSU iznosio 22%, a stranke Zeleni svega 16%. FPD dobiva 13, a AfD 11 posto glasova ispitanika.

Za CDU/CSU, kao i za Zelene, situaciju pogoršava nastavak pada rejtinga kandidata iz njihovih stranaka za mjesto saveznog kancelara/kancelarke –  Armina Lascheta (osobnog favorita kancelarke Merkel koji je na drugom mjestu) i Annalene Berbock (na trećem mjestu), dok Olaf Scholz (SPD), sadašnji ministar financija u vladi Angele Merkel jača popularnost i gotovo se čini nezaustavljiv u pobjedi s obzirom na veliku razliku u potpori ispitanika u njegovu korist i vrlo malo vremena do održavanja izbora u rujnu.

Iako je Lascheta formalno podržala za svoga nasljednika, mnogi analitičari upravo SPD-ovog kandidata Scholza, vjernog pratitelja Angele Merkel na njenim putovanjima – smatraju stvarnim nasljednikom i promicateljem “merkelizma”.

 

Komentari

komentar





You may also like